IT-satsning i Vuollerim

Det går att utmana Bill Gates.
Fem personer från Vuollerim, Jokkmokk och Boden startar IT-företaget Envitory.
Målet är 6,5 anställda till årsskiftet.

VUOLLERIM2006-04-27 06:00
Det var vid fikabordet på StegVIS-projektets kontor som diskussionen först uppstod. Hur kan det komma sig att ett enda stort dominerande företag styr hela IT-marknaden? Diskussionen ledde fram till slutsatsen att det finns alternativ till de windowsbaserade lösningarna.
- Så vi bestämde oss för att starta ett företag som bland annat ska utbilda folk i det här alternativet, berättar Anders Nyberg.
Som gammal räv i branschen anlitades han själv för att göra en förstudie. Förstudien var nog intressant för att i sin tur leda till en förprojektering. Förprojekteringens resultat stärkte Anders Nyberg och övriga inblandade att deras affärsidé var riktigt bra.
- I mars bildade vi bolaget Envitory och vi är nu i en etableringsfas, berättar han.
Han äger företaget tillsammans med Kjell-Arne Ek, Ulf Larsson och Max Agebjörn från Vuollerim, och Oden Eriksson från Jokkmokk.
- Nu handlar det om att alla andra viktiga aktörer ska tro på oss. Sparbanken Nord, länsstyrelsen, arbetsförmedlingen, Vattenfall, kommunen, Strukturum och AB Jokkmokkshus, säger Anders Nyberg.
Envitory ska sälja internettjänster som e-post, IP-telefoni och hemsidor. Dessutom ska företaget sälja färdigpaketerade systemlösningar som bygger på öppen källkod. Det är den öppna källkoden som är alternativet till de slutna lösningar som Windows erbjuder. Systemlösningar som bygger på öppen källkod kan anpassas mycket flexibelt efter de behov den enskilda kunden eller användaren har. Denne kan sedan själv gå in och ändra i systemet. Envitory bygger och anpassar systemet hos kunden, som också erbjuds utbildning i öppen källkod.
- Vi kommer också att erbjuda övervakning, uppdatering, felsökning och support. Och utbildningarna ska hållas här, i Vuollerim. Det betyder att folk kommer hit för att bo och äta, säger Anders Nyberg.
Han jämför affärsidén med att leasa en bil. Den som hyr använder bilen, medan den som hyr ut fixar resten. En annan jämförelse kan vara att köpa en bil där alla kan öppna motorhuven, eller en där det inte går. Och hittills menar Anders Nyberg att företagsstarten har gått över alla förväntningar.
- Vi har skrivit ett partneravtal med en av de tre största aktörerna inom öppen källkod på marknaden och vi har övriga kontakter både lokalt, regionalt och internationellt.
I augusti hoppas han att rekryteringen av folk till Envitory ska börja. Målet är att ha 6,5 anställda vid årsskiftet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om