Gravar gör forntidsbyn komplett

Tack vare fyndet av rödockra i rektangulära stenformationer kan Vuollerim nu stoltsera med forntidsgravar. Norrbottens-Kuriren åkte dit och upptäckte att gravar kan vara svåra att upptäcka.

Foto:

Vuollerim2011-07-07 06:00

– Jag är helt säker på att det är gravar, säger arkeologen Ulf Westfal.

Ulf Westfal kallar området ett arkeologiskt Eldorado som är unikt för att det varit orört av jordbruk. Han började gräva efter fornlämningar på Älvnäset 1983, fann bosättningar där land mötte vatten och har sedan dess fått en hel del idéer om hur livet såg ut i trakterna för 6.000 år sedan. De nya gravfynden kan vara ännu äldre – närmare 8.000 år gamla.

Tillsammans med Ulf Westfal, arkeologkollegan Magnus Sjögren och Johan Ekenstedt från Svea skog letar vi efter en grav. Skogen ser helt normal ut och visar inget som liknar sinnesbilden av en sådan. Ulf Westfal stegar upp mot en liten bula i mossan och pekar ut var de grävt fram lämningar och Norrbottens-Kurirens reporter lägger sig ned på marken för att få en bra kameravinkel.

– Vet du vad du ligger på?, frågar Magnus Sjögren.

Inget man lägger märke till. En sten i mossan. Sedan en till någon meter bort. En till och ännu en. Reportern ligger med fötterna på graven och alla brister ut i skratt.

Byn är komplett

De har funnit två så kallade rödockragravar som är den äldsta typen av gravar som daterats. Sedan stenåldern har gravarna legat oupptäckta alldeles intill boplatserna – den ena mitt på en välanvänd stig.

Ulf Westfal hade inte funderat på om det fanns gravar där förrän en skolklass för två år sedan ställde frågan. Då fann han en stenformation som sedan kunnat jämföras med hur gravlämningar sett ut på andra ställen. Analysen blev färdig för två veckor sedan.

– Nu har vi en komplett by. Vi har fångstgroparna, stället där de bröt sin kvarts, hämtade kokstenar och ett helt samhälle från liv till död, säger Ulf Westfal.

Liknande gravar har hittats vid kusten och österut i Ryssland så nu går det att jämföra samhällen. Är det samma folk? Hade de samma samhällssystem?
–  Vi vet nu att de hade liknande gravskick med rödockra och kanske något föremål. Inte praktfynd, men praktiska fynd som en kniv att använda i livet efter detta, säger Ulf Westfal.

Orört värde

Frågan är vad som händer nu. Denna typ av gravar är skyddade av länsstyrelsen och kanske inte kan grävas ur. Kanske är de mest värda som orörda. Ulf Westfal hoppas att de närmast ska kunna scanna av dem på något sätt för att se om de innehåller några föremål.

Kanske kan de nya fynden återuppväcka något av intresset för boplatserna i Vuollerim, som enligt både Ulf Westfal och Magnus Sjögren på senare år haft mycket färre besökare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om