Drömgräns nådd

Lule älv har nu producerat så mycket el att det skulle räcka till hela Sveriges elförbrukning under fyra års tid.
Milstolpen 600 terrawattimmar inbjöd Vattenfalls chefer och landshövdingen till en träff vid Vattenfalls driftcentral i går.

VUOLLERIM2007-02-13 06:00
Lule älvs 15 kraftstationer har passerat gränsen av 600 terrawattimmar producerad el, sedan starten av Porjus kraftstation år 1914. Det motsvarar 20 procent av hela den svenska vattenkraftsproduktionen. För Vattenfalls del innebär det att 40 procent av företagets vattenkraft kommer från Lule älv.
- Det är imponerande. Luleälven är viktig. Vattenkraften är den enda elförsörjning som kan regleras från behov vilket gör den allt mer värdefull då den kan användas parallellt med kärnkraft och vindkraft, säger Kjell Isaksson, VD vid Vattenfall AB vattenkraft norden.

Bredare utskov
Han inleder mötet vid driftcentralen i Vuollerim där landshövding Per-Ola Eriksson och driftcentralens chef Harald Boman deltar samt ett tiotal andra intresserade.
Kjell Isaksson informerar om satsningar och investeringar där fokus ligger på miljö- och säkerhetsförbättringar. Kraftverk förnyas, dammar höjs och breddas samt får bredare utskov för att klara extrema flöden.
-Oljeavskiljare minskar risken för utsläpp. Mineraloljor byts ut mot miljöanpassade oljor. I Porjus har det gett bra resultat. På sikt tror jag att driften kan ske med vattenhydraulik och oljan ersätts av vatten, säger Kjell Isaksson.
30 kubik olja per aggregat, i gamla lågtryckssystem, ska ersättas med sex kubik i nya högtryckssystem. Av sju miljarder kronor som satsas i investeringar används tre till Lule älv.

Långväga styrning
- Vattenfall och Lule älv har betytt mycket för Norrbotten, främst för näringslivet som stål- och gruvindustrin. Nutidens debatt om Bothniabanan liknar diskussionerna i början av 1900-talet då man inte trodde det var möjligt att bygga ett kraftverk i ödemarken. Men jag tror inte att pratet om återbäring av vattenkraften, som ettöringen, leder någonstans. Vi har bygdemedel i stället, till investeringar och riskkapital, en modell värd att lyfta fram, säger landshövding Per-Ola Eriksson.

Stor översiktsbild
Driftcentralens chef Harald Boman visar skaran till rummet där regleringen av vattenkraften i norr sker, efter direktiv från huvudkontoret i Stockholm. En stor översiktsbild visar alla fakta, däribland magasinens vattenivå.
- Vattennivån kan ändras fort i och med korttidsreglering. Det händer att vi har 50 körningar om dagen, säger Harald Boman.
Då diskussionen kommer in på att industrier med teknisk hjälp kan styras från långa avstånd, oavsett placering, flikar Per-Ola Eriksson in en fråga:
- Då kan all styrning egentligen ske härifrån, i stället för i Stockholm?
Vattenfalls VD Kjell Isaksson säger att det är fullt möjligt. Men han ser inte ut att nappa på förslaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om