Flera teorier om döda fiskarna

Efter den omfattande fiskdöden i Kyrktjärnen söker byalaget i Vuollerim lösningar för syresättning av vattnet. Villkoret om att tillföra vatten frångicks under den gångna vintern.

VUOLLERIM, JOKKMOKK2006-05-10 06:00
- Det är ingen idé att sätta ut fisk om den dör, därför ska vi nu titta på olika lösningar för syresättning, säger Kurt-Lennart Mickelsson, byaålderman.
Fiskdöden i Kyrktjärnen i Vuollerim är i sig en tragedi och många Vuollerimbor har uppenbarligen reagerat. Det är blandade känslor i svang, alltifrån stark upprördhet till stilla avvaktan på besked. Kuriren rapporterade igår från tjärnen och återgav reaktioner från bybor på plats. Det visade sig att en den teori männen vi pratade med var korrekt vad gäller tillförsel av nytt vatten. Byaåldermannen Kurt-Lennart Mickelsson bekräftade att tillvattnet varit avslaget.
- Folk har varit oroliga för att barn ska gå ner i vaken som bildas när vi tillför vatten, säger han.
Däremot tror han inte att det är pumpningen av vatten till skidbackens snökanoner som är orsaken. Han menar att sjön är tillräckligt stor och djup för att klara den utpumpningen.
- Men när den nya väg 97 byggdes leddes allt vatten bort och det finns ingen naturlig tillrinning till tjärnen, säger han.
Vattenprojektet till snökanonerna i skidbacken har en dom i miljödomstolen. Maximalt 8.000 kubikmeter per år får ledas från Kyrktjärnen. I ansöknings­handlingarna anges att inpumpningen av nytt vatten avsevärt förbättrats. Vatten pumpas in från Vuollerimselet och en kallkälla. Det uppges att vattnet från kallkällan är det som går in vintertid med en volym på 30.000-40.000 kubikmeter. I övrigt sägs att de i handlingarna beskrivna åtgärderna inte kommer att påverka miljön i eller kring tjärnen eller fisk- och fågelbeståndet.
Kurt-Lennart Mickelsson uppger att fiskdöden inträffat tre gånger tidigare, på 1930-, 50- och 60-talen. De senaste åren har byalaget ombesörjt utsättningen av 300 kilo fisk per år. Abborre hämtas från närliggande sjöar, så kallad ädelfisk sätt ut och gäddan har kommit in från älven.
- Kostnaderna för det har bya­laget stått för och nu får vi väl börja bygga upp beståndet igen, säger han.
Fiskerikonsulenten i Jokkmokk Dan Ojanlatva menar att det som inträffat i Kyrktjärnen kan vara resultatet av en lång process av bland annat övergödning.
- Och Kyrktjärnen i Vuollerim är inte lämplig för annat än tillfälliga insättningar av fisk. Sjömiljön är för liten för inplanterad fisk. Tillfälliga insättningar kan vara bra, men inte för långsiktigt fiske. Jag har inte sett vattendomen, men har svårt att tro att vattenmängden i sjön är den direkta orsaken till fiskdöden. Det som måste till akut nu, är en sanering av vatten och stränder, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!