Vallning på brottsplatsen

På onsdagen fick Esa Rano, 47, ge sin bild av vad som hände den 13 maj i år i Vojakkala när han utsattes för flera hugg mot huvudet. Åklagare, försvarsadvokater och polisens utredare försökte rekonstruera händelserna.

AVGÖRANDE? Vad Esa Rano berättade för polisen gick inte att uppfatta. Hans agerande under rekonstruktionen tyder dock på att han minns åtminstone delar av vad som hände 13 maj. Det kan vara helt avgörande för utredningen.

AVGÖRANDE? Vad Esa Rano berättade för polisen gick inte att uppfatta. Hans agerande under rekonstruktionen tyder dock på att han minns åtminstone delar av vad som hände 13 maj. Det kan vara helt avgörande för utredningen.

Foto: Roland S Lundström

VOJAKKALA2008-10-16 06:00

Det var den 13 maj på eftermiddagen som Rano åkte till sitt förra bostadshus i Vojakkala för att hämta lite kläder och några bildäck. Vittnen som Kuriren talade med strax efteråt hade sett honom åka ner till huset, och blivit oroliga då bilen blev kvar så länge. En av grannarna vågade sig fram för att se vad som var på gång. Han såg då Esa Rano ligga svårt skadad på marken vid sin bil.
-Skallen var helt kluven och han hade mycket blod på armar och händer, berättade grannen för Kuriren.
Tillbaka på brottsplatsen
Ambulans tillkallades och Esa Rano fördes strax därefter med ilfart till sjukhus med livshotande skador.
Kurirens utsände blev strax efteråt vittne till gripandet av den 37-åring som är en av tre bröder och deras far som misstänks för antingen mordförsök eller medhjälp till mordförsök på Esa Rano.
Drygt fem månader efter händelsen var alltså Esa Rano tillbaka vid platsen där han nästan miste livet. Han var där för att ge sina minnesbilder av händelserna. Ett stort område runt brottsplatsen stängdes av av polisen. Orsaken var att undvika att någon utomstående skulle kunna höra vad som sades under rekonstruktionen av mordförsöket. Esa Rano vallades runt av polisens utredare på brottsplatsen och under flera timmar gick de omkring på hustomten där brottet skedde. Kammar­åklagare Agneta Karlsson som leder förundersökningen var naturligtvis på plats men lämnade inga kommentarer efteråt. 
Verkar minnas
Åklagaren har inte velat berätta om Esa Rano minns något från händelserna då han höggs ner. Men att han överhuvudtaget är med på en så kallad ”vallning” tyder på att han åtminstone har några minnesbilder av händelsen.
Han pekade och gestikulerade under lång tid med polis och åklagare. Han fick upprepade gånger svara på frågor från utredarna och visa olika positioner och vinklar. Om Rano har goda minnesbilder av skeendet så torde det vara av mycket stor vikt för utredningen.
”Bra skött”
Ranos advokat Marko Tuhkanen gav följande kommentar efter att hans klient vallats på brottsplatsen.
- Eftersom jag också är belagd med yppandeförbud så kan jag inte kommentera innehållet i utredningen. Men jag kan säga så mycket att jag tycker att förundersökningen har genomförts på ett mycket bra sätt av alla inblandade. Att det hela har tagit lång tid har jag full förståelse för och jag är imponerad av åklagare Agneta Karlsson sätt att leda förundersökningen, säger Tuhkanen.
Det faktum att fem personer sitter häktade och att vallningen nu genomförts gör att mycket tyder på att utredningen är i sitt slutskede.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!