I höstas var Greenpeace i Vojakkala för att protestera mot att några plantor av GMO-potatis av sorten Amadea sammanblandats med annan potatis och en stor del av skörden förstördes.
Nu är Greenpeace tillbaka. De tiotalet aktivister från Greenpeace som kedjat fast sig vid ett potatislager i Nedre Vojakkala, en mil norr om Haparanda, huttrade betänkligt i hällregn och bara någon plusgrad på torsdagen.
De vill med sin aktion förhindra att GMO-potatisen Amflora som finns i lagret inte sätts i jorden. Tyska BASF har tagit fram Amfloran och bolaget Plant science äger den GMO-potatis som finns inne i lagret.
Själva lagret ägs av odlaren Mattias Laitamaa.
Vill påverka regeringen
Aktionen riktar sig även mot regeringen som man hoppas ska sätta stopp för odling av GMO-potatis. Det har skett i Italien, Österrike, Ungern och Liechtenstein, enligt Patrik Eriksson.
- Amflora har godkänts för odling utan att man har genomfört tillräckliga, oberoende studier om eventuella risker för hälsa och miljö. De utvärderingar som finns har producerats av industrin själv. Att odla genmodifierad potatis trots att det finns GMO-fri är både oansvarigt och onödigt, säger Patrik
Eriksson, kampanjchef på Greenpeace.
GMO-potatis innehåller dessutom en antibiotikaresistent gen som kan överföras till bakterier, enligt Patrik Eriksson.
Men det är ju den enskilda odlaren som drabbas av er aktion?
- Det är självklart att vi inte har som syfte att rikta det här mot några enskilda odlare, tvärtom så har vi blockerat på ett sådant sätt att vi bara blockerar just användandet av GMO-potatisen. All annan odling och verksamhet är ju något som inte vi har något emot överhuvudtaget, säger Patrik Eriksson.
Hur länge kan ni stanna kvar?
- Vi är beredda att stanna så länge vi kan, vi ska göra allt vi kan för att stoppa odlingen.
Enligt polisen avvaktar man med eventuella åtgärder mot aktivisterna.