Motståndet hos konsumenter, jordbrukare och politiker blev för stort för att det ska vara lönsamt att fortsätta med GMO-odling i Europa, enligt Dr. Stefan Marcinowski, ledamot i BASF:s styrelse.
- Vi kommer därför att koncentrera oss på attraktiva marknader för växtbioteknik i Nord- och Sydamerika och tillväxtmarknaderna i Asien, säger han i ett pressmeddelande.
Mattias Laitamaa har odlat GMO-potatisen Amflora i två år och var förberedd på att fortsätta 2012.
Beskedet kom överraskande.
- Ja, det var som en blixt från klar himmel. Så sent som i förra veckan anställdes en tjej på BASF för att ansvara för odlingen i Europa, säger Mattias Laitamaa.
Hur drabbas ditt företag av beslutet?
- Det blir givetvis kännbart ekonomiskt, men BASF har hittills kompenserat för olika oförutsedda kostnader, så jag hoppas att de gör det även nu.
Odlarna har skrivit ettårsavtal med BASF och inget är ännu skrivet för 2012.
Den totala arealen som Mattias Laitamaas haft GMO-odlingar i var cirka 4,5 hektar 2011. Dessa måste stå i träda i tre år, men det går att odla annat på de åkrarna redan i år.
- Det är inte så stora arealer och vi fortsätter med vår traditionella potatisodling som tidigare. Dessutom har vi investerat i en morotsplockare för att börja med morotsodling inför nästa säsong.
Slipper protestaktioner
Kuriren har berättat om protestaktionerna i fjol som Greenpeace iscensatte vid Mattias Laitamaas odlingar i Vojakkala. Ett flertal gånger fick polis rycka ut och gripa de unga aktivisterna - som dock släpptes snart efteråt.
- Visst var det jobbigt för oss och det var lite konstigt att det hände då för GMO-odling har funnits sedan 1996 i Norrbotten. Men det var ändå synd för jag tror på GMO-odling och vi hade en bra chans att utveckla fram en sort som inte behöver så mycket kemikalier som TMO-potatis, alltså traditionellt modifierad potatis.
Enligt Mattias Laitamaa finns samma antibiotikaresistenta gen i den konventionellt framtagna potatissorten Tuloca som i GMO-potatisen Amfloran.
Beklagar beslutet
Odlingen är ett familjeföretag och även sambon Elin Örtenvik beklagar GMO-stoppet.
- Vi flyttas 15-20 år tillbaka i utvecklingen. Visst vore det fint om alla kunde äta ekologiskt odlade grödor, men det är en lyx som inte alla har råd med. Nu kommer verksamheten att flyttas till andra länder där man ser fördelarna med mindre besprutning och kemikalier i jordbruk och industri, säger hon.
Hon menar också att okunskapen är stor om GMO.
- Vi har redan nu flera produkter som är ett resultat av GMO-odling, exempelvis i en del chips, blöjor, ketchup, läskedrycker, välling och sojaprotein. GMO är också mycket vanligt i bomull, säger Elin Örtenvik.