Tallar angripna av stekel

Den röda tallstekeln har som befarat fortsatt att spridas i Kalix under sommaren. Nu märks larvernas angrepp även på contortatallen.
Thomas Granberg, skogsinspektor på Norra skogsägarna, har sett områden utanför Vitvattnet där bestånd av contortatall har skadats.

VITVATTNET2007-07-25 06:00
För tre år sedan kom den första rapporten om skadade tallbestånd, och under förra året märktes en utbredd spridning av tallstekeln. Skalbaggarna sprids med vinden och enligt beräkningar har en yta av drygt 20.000 hektar blivit drabbad. Det har nu visat sig att tallstekeln har övervintrat och spridits ytterligare i riktning mot Vitvattnet. Kuriren har vid flera tillfällen berättat om problemet, som framförallt innebär en stor ekonomisk förlust för de berörda markägarna.

Angrepp mot contorta
Till skillnad från förra året har tallstekeln nu även angripit contortabestånd. Contortatallen är importerad från Nordamerika och relativt ovanlig i skogarna i norra Sverige. Enligt skogsinspektor Thomas Granberg är det första gången som han ser larverna äta upp barren även i contortan.
- Tidigare har angreppen varit på den vanliga tallen och i få fall också på gran, men i år är det tydligt att även contortan är drabbad.
På contortan blir skadan extra tydlig för ögat eftersom träden har större barrvolym från början.
Tallstekeln lägger ägg precis nedanför det senaste skottet, och larverna äter endast fjolårsskotten samt de äldre. Större delen av den unga tallskogen kan därför överleva.
Men när trädet förlorar barren stannar tillväxten upp. Tallen måste istället bilda nya barr.
- Trädets drivkraft sitter i barren. Tallstekelns angrepp saktar ner produktionen med åtta till tio år, säger han.

Värre förra året
Exakt hur mycket tallstekeln har spridit sig under den här sommaren har han inte kartlagt. Men enligt honom verkar det som att angreppen var värre under förra året.
- När vi tittar på de här träden ser vi att många klarar sig. Förra året kunde hela skiften vara förstörda.
Thomas Granberg har haft många och långa diskussioner med markägare angående angreppen. När gammal tallskog angrips är det bästa alternativet att avverka den döda skogen och börja om från början, även om det är känslomässigt svårt för många markägare. Äldre tall har kortare årsskott och därför blir en mindre del av skotten kvar när larven äter.
- Det finns inget värde i död skog. Även om det tar emot så är bästa lösningen att avverka beståndet, säger Thomas Granberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!