1989 tog Håkan Isaksson över en gammal släktgård med jord och skog i byn Vittjärv. Samtidigt blev han erbjuden av en barndomskamrat att köpa ett sommarställe vid Luleälven. Fastigheten låg intill hans föräldrars egendom i byn.
Håkan Isaksson och hans fru Anita slog till och köpte fastigheten, byggd på 1920-talet.
Klassad
Inför restaureringen av byggnader och tomt fick paret rådet att ansöka om att få fastigheten klassad som byggnadsminne.
- Vi kände att om vi lägger ner jobb på att restaurera byggnader och tomt till gamla skicket ska detta leva kvar efter vår livstid, förklarar Håkan Isaksson.
Fastigheten blev byggnadsminne 2001. Byggnaderna betecknades som unika i Norrland. Sommarställen från den tidsepoken är inte vanliga i norr.
"Vittjärv"
I Riksantikvarieämbetets register om byggnadsminnen står alla byggnader som ingår i fastigheten registrerade som "Vittjärv".
- Alltså inte bara Vittjärv 3:60, utan även byanamnet, understryker Håkan Isaksson. Vi har aldrig tänkt annat än att fastigheten ligger i Vittjärv med hänsyn till det historiska. Och i förvaltningsplanen från länsstyrelsen för fastigheten, godkänd av oss, står det Vittjärv. Staten har alltså fastslagit Vittjärv. Om byggnadsminnesförklaringen angett "Kusån" hade vi aldrig godkänt planen.
2005 började märkliga saker hända. Någon flyttade en ortsnamnsskylt som det stod Kusån på, tidigare placerad inne i byn Kusån.
- Skylten sattes upp på vår åker, 80 meter från södra infartsvägen till Kusån. Vid väg 97 stod det fortfarande "Kusån 1", säger Håkan Isaksson.
Skylten var inte regelrätt placerad i förhållande till vägbanan och dessutom inte i våg.
Och framför allt: Inte vid den hävdvunna byagränsen, utan inne på byn Vittjärvs domäner.
- Jag gissade att någon annan än dåvarande Vägverket flyttat skylten. Och där hade man inga noteringar om att de varit inblandade.
- Själv påstår jag ingenting, utan kan bara konstatera att inga myndighetsbeslut hade tagits om att gränsen mellan Kusån och Vittjärv skulle flyttas.
Utredning
Efter skriftväxlingar och omfattande utredning av Trafikverket tog myndigheten bort skylten på åkern.
Den omskyltning som gjordes innebar bland annat att den gamla hävdvunna gränsen tydligt skyltades med bynamnen.
Trafikverkets skyltbyten väckte förargelse i Kusån och byaföreningen överklagade ärendet.
Trafikverket tog om ärendet och begärde yttrande från Lantmäteriet. Stig Öhman, Kusåns byaförening, ringde till Lantmäteriet som bytte fot efter telefonsamtalet och en skrivelse från Stig Öhman.
- Lantmäteriet tog inte kontakt med vare sig oss eller Vittjärvs byamän, anmärker Håkan Isaksson som har många synpunkter på myndigheternas agerande i ärendet.
Bodens kommun, Trafikverket, länsstyrelsen, Transportstyrelsen och Lantmäteriet har alla varit inblandade under resans gång.
Turer
Dagsläget är så här efter ytterligare ett antal turer:
Länsstyrelsen beslutade i höstas att den hävdvunna gränsen, Vittjärvs byamäns och familjen Isaksson linje, ska gälla. "Hävdvunna ortnamn ändras inte utan starka skäl."
Men striden går vidare. Kusåns byaförening och Trafikverket överklagade länsstyrelsens beslut till Transportstyrelsen. Där ligger nu gränstvisten i väntan på beslut.
- En såpopera, suckar Håkan Isaksson en smula uppgivet.
Målats
Fyra gånger har skyltningen av vägvisningen från väg 97 och den hävdvunna gränsen saboterats genom att skyltarna målats över. Sista gången var i november 2012.
Även en stolpe vid avfarten till Isakssons väg fick då färg på sig. En markering, enligt Håkan Isaksson, "vi vet var du bor".
- Både vi och Vittjärvs byamän tröttnade på alltihopa och polisanmälde åverkan.
Varför har du och din fru engagerat er så starkt?
- Mitt före detta föräldrahem ligger i området och vi har djupa känslomässiga skäl att bevara även sommarstället, det unika byggnadsminnet. Men med rätt historisk bakgrund. Om man plötsligt säger att det här tillhör Kusån förvanskar man historien.