Vittangi - en by med framtid
- Det är ett smalt nålsöga man måste igenom för att få utmärkelsen Årets By. Och det har Vittangi lyckats med, konstaterade landshövdingen P O Eriksson när han i lördags inför ett fullsatt Folkets hus utdelade utmärkelsen Årets By till "Femminuters-samhället" Vittangi, innevånarnas eget Vittangi-begrepp. Hur prissumman 50.000 kronor ska användas ska alla innevånare få vara med och bestämma om. Högt på de runt 800 Vittangibornas önskelista finns nya industrietableringar.
FULLSATT. Det rådde trängsel i Vittangi Folkets hus i lördags då byn fick ta emot utmärkelsen Årets By av landshövding P O Eriksson.
Foto: Kenth Bergmark
I konkreta termer handlar det om en nettoinflyttningsökning, ett positivt kultur- och föreningsarbete, besöksnäringssamarbete, älgpark, lärcentrum för vuxna och nyetablering av företag. Ett resultat av den starka oppinionsstorm, 600 namnunderskrifter, mot "REA-utförsäljningen" av kommunala flerbostadshus i Vittangi 2003 och det symposium året därefter som ledde till bildande av Vittangi Allutvecklingsgrupp.Anki Lindblom minns.- Vid symposiet hade vi med folk från länsstyrelsen och från landsortsorganisationer. Det fanns med företagare. Allt för att inspirera åhörarna och det blev mycket välbesökt och Vittangiborna ställde upp på ett väldigt fint sätt. Sedan har vi jobbat och åstadkommit en hel del. Nu finns två hyreshus som ägs av norska intressen. Vi har fått hit fabriken och många Vittangibor har startat egna företag också. Framgångarna för LKAB betyder också en hel del för att skapa framtidstro och optimism. Likaså den positiva utvecklingen i Haparanda. Man ser att folk vill hit. - I utvecklingsarbetet lyfts Vittangi fram som Femminuters-samhället för att peka på att allt man behöver i sitt liv kan nås på fem minuter. Det är en viktig livskvaliteaspekt, säger Anki Lindblom.Kommunberöm
Vittangi får också 10.000 kronor i utvecklingsmedel från Kiruna kommun och ett löfte från kommunalrådet Kenneth Stålnacke som betonar innevånarna egna viktiga framtidsroll.- Vi kan inte göra så mycket om inte ni som bor här vill något, har idéer om vad ska göras och hur ni vill att er by, ert samhälle, ska utvecklas. När ni presenterat era ideér kan vi vara med och kratta manegen.I sitt tal jämförde han Arctic Novas etablering i Vittangi, och de tio nya sysselsättningstillfällena, med "flera tusen i Kiruna C" och tackade för att " det är ni som jobbat frram det här".I Vittangi Allutvecklingsgruppen hoppas man att Årets by-utmärkelsen ska tända gnistan i en ny utvecklingsfas för byn där önskemålet industrietableringar" är hett.- Ska Vittangi överleva på sikt måste vi få mer industrier. Mer arbete. Det måste vi få. Det är arbete som leder till välfärd, säger Torsten Johansson, Vittangi.Ulrik Eriksson, Lainio, tycker likadant.- Jag jobbar här i byn och den nya industrietableringen nu är bra. Men det borde vara fler. Även i byarna runt om. Jag hoppas att utvecklingsgruppen, men även jag, kan komma med bra förslag.Mats Zackrisson, Vittangi, har inte varit aktiv i allutvecklingsgruppens arbete. Men även han kände sig delaktig i Året by-utmärkelsen.- Visst gör man det. Det känns i alla fall bra att byn fått den. För tillfället har jag väl inga bra förslag på hur byn kan utvecklas vidare. Men de kan komma. Vi får se, säger han.Ny storhedstid
Efter tal, underhållning och tårtkalas i Folkets hus förflyttade sig Vittangis innevånare till den tidigare betongfabrikens lokaler och invigningen av Arctic Nova.- En ny storhetstid har börjat för Vittangi. Här finns kunnande, entreprenörskap, nya företag och en vilja att skapa en positiv utveckling. Kulturaktiviteterna, sång och musik, det som lägger en mycket viktig grund, finns också. Kanske finns framtidens Ingvar Kamprad i Vittangi. Så ska man se det, var P O Eriksson avslutande kommentar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!