Talga får miljötillstånd – öppnar för grafitbrytning

Talga Resources får miljötillstånd. Det är klart efter att mark- och miljödomstolen meddelat sin dom på onsdagen. Det efter att domstolen ansett att gruvverksamheten kan samexistera med renskötseln i området.

Grafitbrytningen i Vittangi kom på onsdagen ett steg närmare verklighet.

Grafitbrytningen i Vittangi kom på onsdagen ett steg närmare verklighet.

Foto: Montage Jonny Vikström

Vittangi2023-04-05 09:46

Turerna kring en eventuell grafitbrytning har pågått i drygt tio års tid då beskedet från provbrytningarna kom från området som ligger drygt en mil från Vittangi. 

Efter flera års undersökningar av grafitfyndigheterna valde det australiensiska gruvbolaget Talga Resources att gå vidare gå vidare med planerna för att starta en gruva i Vittangi. 

Under 2020 lämnade gruvbolaget in brytnings- och miljötillståndsansökan för att få tillstånd från Bergstaten och mark- och miljödomstolen för att få påbörja brytningen Nunasvaara, i en av fyra tilltänkta platser för grafitbrytningen.

Inför miljötillståndsprövningen har samebyar, miljöorganisationer, enskilda och finska intressenter ansett att det funnits brister i bolagets ansökan. Invändningarna mot tillståndsunderlaget har varit att det inte ansetts möjligt att göra en samlad bedömning miljökonsekvenserna som gruvverksamheten skulle kan medföra eftersom bolaget inte sökt tillstånd för de övriga projekten intill Nunasvaara Södra.

undefined
Talga fick under onsdagen klartecken om sitt miljötillstånd för grafitbrytning i Nunasvaara, en dryg mil nordväst om Vittangi.

Mark- och miljödomstolens beslut idag är för godkännande för brytning i Nunasvaara södra.

– En gruva innebär alltid ett ingrepp i naturmiljön och en påverkan på rennäringen. I det här fallet kommer gruvbrytning bara att få ske de sex månader per år som samebyarna inte vistas i området. Domstolen har därför kommit fram till att gruvverksamheten och rennäringen kan existera tillsammans på platsen, säger Lena Nilsson, tekniskt kunnig domare i målet.

Bergmästaren behöver fortfarande fatta beslut om ett brytningstillstånd eller en bearbetningskoncession för Nunasvaara södra. 

Länsstyrelsen har uppgett att Talga behöver ansöka om ett Natura2000-tillstånd för att få brytningstillstånd eller det som även kallas för bearbetningskoncession. 

Talga har parallellt med ansökan om miljö- och brytningstillstånd även startat byggnation av en förädlingsanläggning för batterianodmaterial från grafit. En anläggning som byggs på Hertsön, i Luleå.

Förhandlingarna för etablering och drift av anläggningen kommer även det att beslutats av mark- och miljödomstolen. En förhandling som kommer att avhandlas från 3-5 maj, i år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!