Intressen har vägts mot varandra när domen om miljötillståndet meddelas onsdagen den 5 april. Men i samband med att miljö- och konsekvensbeskrivningen var ute på remiss uppgav flera tunga myndigheter, så som Länsstyrelsen, att det finns goda förutsättningar för bolaget att öppna upp en grafitgruva i Vittangi.
Grafit som bolaget tänker använda i batteritillverkning.
Länsstyrelsen har inför prövningen efterfrågat mer information om hur rennäringens intressen, utsläpp av ämnen och ekonomisk säkerhet för efterbehandling i området. Gruvbolaget har svarat att de har en ekonomisk säkerhet på 225 miljoner, varav 85 miljoner gäller sandmagasinet. Länsstyrelsen vill dock att den summan ska vara minst 400 miljoner kronor.
När det gäller rennäringen har Talga uppgett att grafitbrytningen enbart ska ske under sommarhalvåret för att minimera påverkan för samebyarna Talma och Gabna. Samebyarna kommer vid en etablering att förlora renbetesmarker och flyttleder för sina renarna.
Det har även funnits frågetecken när det kommer till utsläpp till vatten och specifikt kopplat till sjön Hosiojärvi. Gruvbolaget har uppgett att de ska rena allt vatten som släpps ut men att det finns en risk för ökade utsläpp av sulfat, kalcium och klorid. Bolaget ser även en risk att fosfor, kväve och metaller som koppar, zink och nickel ökar i sjön.
Men även om Talga beviljas ett miljötillstånd finns annat som kan sätta käppar i hjulet för en möjlig etablering. För ett par dagar sedan gick en politisk majoritet i Kiruna bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och Samelistan ut med att de kommer att rösta nej till den nya detaljplanen som möjliggör byggandet av gruvan.
Ett beslut som Kiruna kommun kan ta eftersom de har planmonopolet.
– Vi vill markera redan nu vår vilja i fråga oavsett vad mark- och miljödomstolen säger. Miljöfrågan är jätteviktig för oss och utöver det så tappar samebyarna mycket betesmark efter älven. Det gör att vi väljer att rösta nej, säger Kenneth Nilsson (S).
Skulle det bli så att kommunpolitikerna röstar nej till detaljplanen kan frågan lämnas över till regeringen för beslut. En sådan överlämning har aldrig gjorts tidigare, men det har varit aktuellt i samband med LKAB:s och Kiruna kommuns tvist om inlösningen i samband med rivningen av Kirunas gamla centrum.