Personalbrist leder till sammanslagning av äldreboenden

I Vittangi stängs ett av två äldreboenden. Personalbristen är orsaken. "Våra gamla har rätt till vård och omsorg och till det behövs personal", säger Annelie Granmyr som är enhetschef.

Annelie Granemyr, enhetschef för de båda äldreboenda i Vittangi. Snart flyttas brukare över från det ena till det andra boendet då Blomstergården stängs.

Annelie Granemyr, enhetschef för de båda äldreboenda i Vittangi. Snart flyttas brukare över från det ena till det andra boendet då Blomstergården stängs.

Foto: Maria Dahlgren

Vittangi2023-11-17 06:00

Annelie Granmyr började sitt nya jobb som enhetschef i maj och det mest akuta för henne var att försöka få tag i personal. Att bemanna båda äldreboendena i Vittangi. 

– Nu har jag lyckats anställa fem personer i höstas. Jag har grundbemanningen klar på bägge boendena men behöver vi vikarier så är det svårt. Blir flera sjuka så måste man jobba på övertid, säger Granmyr.  

Vittangi ligger sju mil från Kiruna och det är tufft med boenden för personal som ska pendla. Granmyr säger att det finns intresserade som vill jobba i VIttangi men att boendesituationen i VIttangi gör det svårt. 

Det är bland annat med hjälp av pensionärer som situationen räddas. 

– Vi har underbara pensionärer som ställer upp och jobbar men de är ändå för få, säger Annelie Granmyr.  

Det är en tunn linje som man balanserar på personalmässigt. Det finns ingen marginal. 

– Nu har vi en verksamhet där grundbemanningen funkar. Men det är jobbigt vid sjukdomar. Det är förutom de två boendena också hemtjänsten som behöver personal. 

På Ängsgården som ligger i anslutning till hälsocentralen finns 13 årsanställda och på Blomstergården är det 17 årsanställda. När Blomstergården stänger sina dörrar så frigörs personal till hemtjänsten. 

– Våra gamla har rätt att få vård och omsorg för sina behov och till det behöver vi personal. Det är bra med kontinuitet. När vi inte får vikarier och har vakanta tjänster då måste vi göra någonting. Att bemanna två stora boenden i Vittangi och en stor hemtjänstgrupp är tufft. Vi måste hitta något sätt för att kunna ge en bra och kvalitetssäker vård och omsorg. 

Blomstergården ska avvecklas och enhetschefen har påbörjat arbetet med nedläggningen. Det största äldreboendet, Blomstergården, läggs ner. 

– Jag har fått ett uppdrag att Blomstergården ska avvecklas och att jag ska utöka med boendeplatser här på Ängsgården. Jag har påbörjat jobbet men det är 18 boende på Blomstergården och det kommer att ta lång tid. Jag har ingen tidsram men ingen kommer att behöva flyttas mot sin vilja. 

Det sammanslagna boendet kommer att ha färre platser. Ängsgården utökas med minst fyra platser, från femton till minst nitton. 

Annelie Granmyr upplever att anhöriga har förstått situationen.

– Det känns inte som att det är någon oro. Det är ganska lugnt ändå. Jag tror att informationen som de fått av politikerna i höstas gör dem trygga. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!