Ambulansen i Vittangi flyttades till Gällivare

Förra veckan lyste den uppmärksammade ambulansen med sin frånvaro i östra Kiruna kommun. På grund av personalbrist flyttades den till Gällivare, bekräftar Stig Holmberg, chef för ambulanssjukvården.

Under förra veckan flyttades ambulansen i Vittangi till Gällivare på grund av personalbrist.

Under förra veckan flyttades ambulansen i Vittangi till Gällivare på grund av personalbrist.

Foto: Dennis Pettersson

Vittangi2023-10-20 11:00

Sedan 2022 har Vittangi en dygnet runt-ambulans igen efter att de långa utryckningstiderna uppmärksammats bland annat i SVT:s Uppdrag Granskning. Byn ligger 7,5 mil öster om Kiruna och 10 mil från Gällivare, det tar därför avsevärt längre tid att hämta patienter i östra delen av kommunen när ambulansen inte är där.

EU:s nya arbetstidsdirektiv med krav på elva timmars dygnsvila trädde i kraft den 1 oktober vilket innebar att dygnspass blivit halvdygnspass. Många har valt att säga upp sig, enbart i Gällivare lämnade hälften av ambulanspersonalen in avskedsansökan. Det har lett till personalbrist och att ambulanser oftare än vanligt måste ställas eller flyttas mellan olika orter.

"Ambulansresurser kan flyttas kortare eller längre tid och är inget ovanligt men sker i något högre utsträckning nu då vi får plötslig sjukdom eller vab", skriver verksamhetschefen Stig Holmberg i ett mejl.

Inre ambulansledningen och SOS Alarm ansvarar för att fördela resurserna inom länet. Stig Holmberg bekräftar att de valde att flytta ambulansen i Vittangi under dagtid vid två tillfällen förra veckan.

Personalbristen är problematisk och Region Norrbotten söker personal till ambulansverksamheterna i alla Norrbottenskommuner, enligt annonsen på Arbetsförmedlingen. De har fått in ett antal sökande, enligt Stig Holmberg.

Elisabeth Lindblad är ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.

– Det är beklagligt både vad gäller patientsäkerheten och att man känner att man behöver säga upp sig på grund av elva timmars dygnsvila, som det handlar om mycket. Men det är inget som arbetsgivaren eller Vårdförbundet hittat på utan det är ju ett EU-direktiv, säger hon.

undefined
Elisabeth Lindblad tror att Region Norrbotten kan behöva söka vissa dispenser för att värna patientsäkerheten. Men än har facket ingen åsikt om det.

Hon berättar att facket och arbetsgivaren har slutit ett avtal om ersättning för måltidsuppehåll.

– Men vi vet att det är en stor frustration bland våra medlemmar kring arbetsmiljön, de förändrade arbetsvillkoren och arbetstiderna.

Verksamheter inom räddningstjänst med ansvar för liv, hälsa och säkerhet kan beviljas dispens för arbete och jour i upp till 20 timmar. Region Norrbotten har inte ansökt om dispens, men facket tror att det kan bli nödvändigt för patientsäkerheten i vissa verksamheter. 

– Möjligheten finns, men det är en ny lag så vi får se var det landar. Det vet vi inte än. Jag vet att andra regioner har sökt dispens, men det är ingenting som är beviljat ännu, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!