Hela bygden måste ha bakat, för den ena tårtan efter den andra slöks i Vitåskolan på måndagen. Omkring 300 personer bedöms ha tagit sig dit, från lunchtid fram till kvällen.
– Det ska vara strössel, och det ska vara med hallon, slog tårtkännaren Oskar Lantto fast medan hans yngre skolkollega Gustav Säthergren helst vill ha en tårtbit med godis.
Efter tårtkalaset slängde sig barn över mjukmattorna och bollar kom flygande över tårtätare av äldre årgångar.
Det som firades var att byaskolan, som hotats av nedläggning, blir kvar. Åtminstone tills möjligen motsatsen sagts efter den översyn av skolstrukturen Luleå kommun ska genomföra.
Vitåskolan tar emot barn upp till och med sexan. Päivi Yngstad har ett barn i just sjätte klass och från hösten är det skolan i Råneå som gäller, men den här frågan är inte något familjer engagerat sig i för egen sak, utan för bygden, resonerar hon.
– Skolan är inte bara en skola utan en samlingslokal för all verksamhet, Folkets husföreningen finns här, det hålls pubaftnar och julmarknad, exemplifierade hon.
Anna Karlsson, med i arbetsgruppen för att rädda skolan, har fyra barn. Inte alla har nått skolåldern men till sist ska samtliga ha gått i Vitåskolan, hoppas hon.
– När man sett helhetsperspektivet så tror jag att kommunen behåller skolan. Tar du bort den finns inget norr om Råneå. Nu får vi också tid på oss för att ta fram underlag och argument.
När byaskolor hotas följer ofta ett lokalt engagemang för att få igång en friskola istället. Anna Karlsson uppgav att det hittills inte varit en fråga.
Men Erland Nilsson, en av flera politiker som kom till kalaset, berättade att det nu undersöks huruvida friskoletillståndet för Niemisel kan skiftas över till Vitåskolan. Utifall att.
Bakom tårtkalaset stod Vitå BK och rader av boende i Vitå med omnejd.