Livräddning i egna händer

Vitådalens intresseförening tar livräddningen i egna händer.
Målet: En hjärtstartare till varje by.
- Medelåldern i byarna stiger och det tar minst 45 minuter för ambulansen att ta sig hit, säger ordförande Lars Nilsson.

KASSÖR. Eskil Johansson, kassör i föreningen Vitådalen, tyckte det var en toppenidé införskaffa hjärtstartare till byarna.

KASSÖR. Eskil Johansson, kassör i föreningen Vitådalen, tyckte det var en toppenidé införskaffa hjärtstartare till byarna.

Foto: Andreas Wälitalo

Vitå2012-09-10 06:00

I föreningen Vitådalen ingår byarna Rörbäck, Jämtöavan, Jämtön, Högsön, Vitå, Heden/Långtjärn, Avafors, Kvarnberg, Forshed, Långsel och Tallberg. Som första mål har de satt upp att placera ut hjärtstartare i sex av dem med strategisk geografisk spridning.

- Men om något år kanske vi har hjärtstartare i samtliga byar, säger styrelseledamoten Göran Åberg.

Tände direkt
Idén föddes på ett styrelsemöte i våras. Kassören Eskil Johansson tände direkt på förslaget.

- Det pratas om att göra satsningar på att få byarna att överleva, vilket ju är bra. Då tänker man oftast på affär, skola och post. Men det här är ett sätt att få folk i byarna att överleva. Om man hårdrar det, säger han.

- Tanken är att de ska sitta i ett tempererat skåp på en tillgänglig plats i byn, där alla kan komma åt dem, förklarar Lars Nilsson.

Alla tre har vänner eller bekanta som drabbats av hjärtstopp och vet hur viktigt det är med varje minut för att liv ska kunna räddas.

Föreningen tilldelas varje år en summa pengar i landsbygdsutvecklingsmedel av kommunen. Tidigare har de använt pengarna exempelvis till att bygga vandringsleder, men nu har de inte haft så mycket aktivitet de senaste åren och pengarna har samlats på hög.

Offert
Styrelsen har tagit in en offert från Civilförsvarsförbundet för att ta reda på vad det kostar att införskaffa sex hjärtstartare och dessutom arrangera en utbildning i hjärt- och lungräddning.

Kostnaden kommer att bli ungefär 100.000 kronor. Så mycket pengar har de inte i föreningen, men de hoppas att kommun och landsting ska vilja hjälpa till med finansieringen. Därtill tänkte de vända sig till de lokala företagarna för att fråga om de vill sponsra.

- Vi är optimistiska, säger Eskil Johansson.

Vad säger de yngre i byn om satsningen av byautvecklingsmedel på hjärtstartare?

- Jag har svårt att tänka mig att de skulle ha någonting emot det. Alla kan ju drabbas, ung som gammal. Och sedan gör vi olika satsningar från år till år, säger Göran Åberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om