Vit bransch kör vidare

Här finslipas nya säsongen av biltester.

I snöyran döljs en miljardindustri.

27 november 2013 13:55

Arjeplog är ihop med Arvidsjaur biltestningens högborg. Att driva ett lokalt serviceföretag i denna bransch låter som ett uppdrag med att sopa och skotta.

Det är mer än så.

Precision

Harald Fjellström, tillsammans med Lars-Gunnar Gyllenberg ägare av serviceföretaget Colmis, berättar att Lantmäteriet anlitas för att mäta upp nya säsongens sjöbanor så att de på centimetern är lika med fjolårets.

– Det är samma banor som 1987, säger han. Det finns en systematisk betydelse i att banorna är exakt som tidigare. På köpet vet Colmis var 600 stenar ligger.

Colmis anläggning utanför Arjeplog tar under högsäsong emot 250 ingenjörer och lika många bilar. Företaget disponerar 1.500 hektar mark och sjö. Här finns 40 fryskamrar, gasolstation åt Opel och Fiat, uppvärmda asfaltbanor, sjöbanor, finslipade isbanor på land, kontor, garage och verkstäder.

– Vi har personal som börjar klockan fyra på morgonen. De system som företagen testar ska funka i alla väder. En gång när de åkte till Hemavan körde de på en sten och ett system på bilen drabbades av störning. Då fick vi order att ordna fram stenar av en exakt storlek för de ville veta mer, berättar Harald Fjellström.

I bygden testas allt som sitter i en bil.

– Om systemen funkar i sånt här klimat så funkar de överallt, beskriver Colmis ordförande Sture Lestander.

Hemligheter

Ledtiderna har kortats, upplever Harald Fjellström. Det går snabbare från planering till färdig produkt och serviceföretagen får anpassa sig.

Paparazzis förekommer men däremot sköter företagen sitt.

– Det är ett gentlemens agreement att inte bry sig om vad andra gör, säger han.

Allt är inte bilar.

–  Vi hade en sydpolsexpedition här som testade människor och caterpillrar. Hur de beter sig i kyla. Då råkade vi ha minus 45 grader i Arjeplog, säger Harald Fjellström.

Colmis har ett fastighetsbolag med hotell. För asiaters räkning anländer framöver två kockar.

Boendena räcker inte till. Det går att bygga ut men säsongen är kort och investeringen ska kunna räknas hem.

– Vi har fattat beslut på att satsa på beläggning året runt, säger Harald Fjellström.

Fakta/ Biltest

Biltestningen i Arjeplog, Arvidsjaur och den mindre verksamheten i Älvsbyn omsätter en miljard kronor per år. Då inkluderas alla tjänster samt boende, mat och resor.

Därtill utförs tester i Jokkmokk och Kiruna.

Under en säsong arbetar flera tusen personer i Norrbotten med biltester.

4.000 bilar testas.

100.000 gästnätter registreras.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stig Nordlund 0920/26