– Efterhand som man blivit äldre har man fått en annan syn på livet. När man började yrket hade jag en ganska romantisk syn på soldatlivet och officerslivet. Nu när man varit runt lite grann i världen och sett och upplevt så reflekterar man ju mer, och när man har barn som växer upp.
– Då kan jag tycka att det är lite tragiskt att sådana som vi behövs, men bevisligen så behövs vi. Man kanske önskar att man levde i en värld där vi behövdes. Men så är ju inte världen.
Stefan Bergström har tjänstgjort i Afghanistan i två omgångar. Han har sett krig på nära håll, och ser fortfarande följderna av det. Flera personer på I 19 har fått skador på livet efter tjänstgöring i Afghanistan. De har utsatts för beskjutning eller trampat på hemmagjorda minor.
– Krig är inget vackert, och mänskligt lidande är ännu mindre vackert. Det är ju ingenting man önskar ska drabba någon någonstans.
Nu är du på Gotland, det kom häromdagen rapport om att det finns bevis på att främmande stat haft u-båt i Stockholms skärgård nyligen. Vad tänker du om det här?
- Det är en svår fråga. Vi levde för ett par år sedan i en tid när man trodde att det skulle bli en hållbar fred över hela jorden, men efter att vi gått från två supermakter till bara en har världen blivit mer instabil och händelserna kryper allt närmare oss, säger Stefan Bergström.
– Terrorism kan ju ske var som helst i världen och händelserna i Ryssland och Ukraina, man funderar ju mycket på vad de har för idéer och vad som är deras plan och när jag reflekterar över det som officer så är det svårt att se vad idén är. Och det är lite olustigt.
Nu är vi på Gotland, ser du framför dig att något skulle kunna hända i den här delen av världen?
– Ja, om man tittar på uttalanden från förra veckan om Baltikum så...men det är svårt att sia. Ingen kunde väl förutspå murens fall, det är ytterst få som kunnat förutspå Ukrainakrisen, eller Ukrainakriget skulle jag vilja kalla det, eller annekteringen av Krim, eller Georgien när det hände.
– Men det händer, det är snabba händelser i omvärlden som är svåra att förutsäga.
Det oväntade kan hända, resonerar Stefan Bergström.
Du har varit med under många år i försvaret, vad har du tänkt under den nedrustning som pågick länge?
– Varje gång det har kommit ett nedrustningsbeslut så har jag tänkt att nu går det inte att nedrusta mer. Men bevisligen har det gått. Jag tycker att vi inte har haft någon långsiktighet i försvarspolitiken. Att lägga ned ett förband går fort, men att återskapa förband, det tar oerhört lång tid.
– Fast man lägger ned kanske man ska behålla infrastruktur och materiel, utifall att så att man snabbare kan växa. Men nu är vi där vi är och får laga efter läge.
Hur skulle du vilja beskriva Sveriges försvarsförmåga i dag?
– En utmaning, säger Stefan och blir tyst.
Kan du utveckla det?
– Helst inte.
Överbefälhavaren sade för några år sedan att Sverige hade ett enveckasförsvar, och i så fall bara för en del av vårt land?¶
– Det kan jag hålla med om, och då gäller det ju att man är i rätt del av landet.