Bakgrunden till den här övningen och flera liknande runt om i landet är det, enligt regeringen, försämrade säkerhetsläget i Sveriges närområde.
– Syftet är att visa att vi är insatsberedda och kan hantera ökad anspänning i närområdet, säger Tomas Nybom, ställföreträdande brigadchef vid I 19.
Samtidigt som beredskapsövningen inleddes hölls regeringens presskonferens i Stockholm om bevisen för ubåtskränkning.
– Det kan bli en mindsetter (påminnelse/tankeställare) för personalen om att det overkliga kan bli verkligt, sade Stefan Bergström, bataljonsförvaltare vid I 19, i Visby strax efter regeringens besked.
Stridsvagnskompaniets personal, ett 50-tal personer larmades om övningen vid femtiden i fredags.
Efter transport med ett Herculesplan landade de på Gotland senare på dagen.¨
– Det känns bra att vara här. Stridsvagnarna står ju uppställda här av en anledning och det är bra att vi visar att vi kan och vill öva i det här området, säger löjtnant Erik Karlsson.
Gotland var till för några decennier sedan en befäst ö med fyra regementen. I dag är 14 uppställda stridsvagnar i ett förråd allt som återstår.
Uppgiften för norrbottningarna var att snabbt ta dem i bruk.
På lördagen rullade fyra av stridsvagnarna genom Visby mot flygplatsen för att försvara den. Många nyfikna följde färden.
– Det är roligt att se stridsvagnar igång igen. Men jag hoppar inte högt av glädje för den dagen då man flyger hit stridsvagnsbesättningar en annan gång kan det vara i ett läge som inte är så trevligt. Då kan det krylla av ryska plan i luften, säger Stig Skallak, 70.
Scenariot för övningen är att en stat intagit Baltikum, och att det finns ett hot mot Gotland. Ingen säger det, men det är uppbenbart att "staten" är Ryssland.
Frågan är vad 14 stridsvagnar kan göra för att försvara en så stor ö som Gotland?
- Det är en del av försvaret, stridsvagnarna är en del av ett större system, säger Olof Granander.
Men stridsvagnarna är den enda del som finns på Gotland i dag?
- Ja, men det finns ju planer för att kunna göra förstärkningar. Det beror på hur omvärldsläget ser ut, säger Olof Granander.¶
- Egentligen handlar det om att bestämma sig för var vi ska använda de resurser vi ha. Och det beror ju helt på händelseutvecklingen, ett alternativ är Gotland, säger han.
0921-530 93