Experten: Så väljer du rätt klädsel vintertid

Att klä sig rätt betyder en hel del för vinteridrottarna – både i längdspåret och på löpturen. Vi tog hjälp av Sävaståkaren Lovisa Modig, som ger sina tips på hur du ska klä dig.

Klubbkompisar. Lovisa Modig (t.v) och Clara Auland tävlar båda för Sävast och vet hur man ska klä sig för vinterträning.

Klubbkompisar. Lovisa Modig (t.v) och Clara Auland tävlar båda för Sävast och vet hur man ska klä sig för vinterträning.

Foto: Privat

Vinterklädsel2017-11-16 09:03

När vi når Lovisa Modig har hon nyss avslutat ett träningspass med Umeå Universitet i Gällivare. Hon laddar inför Gällivarepremiären (17–19 november) med fem kilometer fristil fredag, tio kilometer klassiskt lördag och sprint i klassisk stil på söndag.

Hennes köldgräns går vid 25 minusgrader för att ge sig ut och Modig vet hur man ska klä sig.

– Jag tänker lager på lager. Det är det bästa, att alltid ha på sig många lager. Tunna vantar och ett par tjockare ovanpå. Underställ, tajts, jacka och väst. Om det är minus fem räcker det med underställ och tajts. Vid minus 15 och kallare har jag överdragsbyxor, säger Lovisa Modig.

– Det finns även överdrag till pjäxor. Det är stor skillnad mot att köra utan ifall det är kallt.

Sedan väljer Lovisa Modig, 24, även funktionell klädsel beroende på vilket träningspass hon kör.

– Om det är minus 5 och jag kör jättelugnt i två timmar tar jag på mig ett extra lager, men om det är intervaller har jag betydligt mindre kläder på och vill nästan frysa när jag startar. Jag är väldigt lättfrusen om händerna och kör gärna med dubbla handskar.

Lovisa Modigs tips

* Det är viktigt att ha rörliga och funktionella kläder i en bra passform. De ska inte hänga.

* Det går att ta på sig många lager utan att det känns klumpigt. Det är viktigt att det känns smidigt och skönt.

* Det räcker med ett par stumpor Det finns tunnare och de med mer ull. Överdrag på pjäxorna hjälper att hålla fötterna varma.

* Tunnare handskar inuti och ett par tjockare utanpå ifall du är frusen om händerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om