Vill inte låta flyktingarna flytta i onödan

Migrationsverket vill minimera antalet onödiga flyttar för de asylsökande på Pite havsbad. Därför kommer de inte tillbaka igen efter sommaren.

7 juli 2019 11:30

Som PT berättade i dagarna har de asylsökande lämnat Pite havsbad och kommer inte tillbaka igen till hösten. Detta efter ett önskemål från Migrationsverket. Det handlar om totalt cirka 650 personer, varav en del är barnfamiljer.

– Då anläggningen i Piteå ändå avvecklas har vi sett över möjligheterna att minimera antalet onödiga flyttar i anslutning till detta. På så sätt har vi även skapat förutsättningar för en långsiktig placering av våra asylsökande, uppger Frederik Abbemo, presskommunikatör vid Migrationsverket för PT.

De asylsökande kommer nu att behöva flytta en gång till från boendena på Cape East i Haparanda och Nordkalotten i Luleå.

– Tiden fram till dess ger oss nu möjlighet att kartlägga exempelvis behoven av plats för barn i skola och barnomsorg, liksom hur de som har uppehållstillstånd med stöd av gymnasielagen ska få tillgång till boende på sådant sätt att de kan fullfölja sin utbildning utan större konsekvenser, säger Frederik Abbemo.

Enligt honom håller Migrationsverket de asylsökande uppdaterade om vad som nu kommer att hända.

Avtalet mellan Pite havsbad och Migrationsverket löper ut den sista januari 2020. Havsbadet tappar ersättningen för de sista månaderna, men då Cape East och Nordkalotten ingår i samma koncern blir det ingen större skillnad.

– Migrationsverket kom med ett önskemål om att korta tiden och vi gick dem till mötes, har Kristofer Lundström, vd Pite Havsbad AB, tidigare sagt till PT.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!