Det var i sommar som det lilla samhället Vidsel skakades om. En ekobrottsdömd man från södra Sverige bjöd in ett hundratal bulgariska bärplockare att bo i de utdömda husen på torget, som en närstående kvinna köpt. Bäruppköparen upplät även avställda bilar åt bärplockarna och beskrevs i media som "bärbaronen".
En person som följt utvecklingen anmälde det till polisen som valde att starta en utredning om misstänkt människoexploatering. Chefsåklagare Thomas Ennefors utsågs till förundersökningsledare.
– Det var en privatperson som hade läst i tidningen om missförhållanden. Polisen var där och gjorde kontroller. Men det var ingen av dem som skulle kunna tänkas vara brottsoffer som trädde fram och ville göra en anmälan. Vi fick inte in några uppgifter där, säger han.
Efter ett tag åkte också bärplockarna hem och husen lämnades kvar öde. Thomas Ennefors såg inget annat beslut än att lägga ned förundersökningen. Enligt honom går det inte att styrka brott om inte brottsoffren själv träder fram.
– Det blir oerhört svårt.
Är det här svårutredda ärenden?
– Generellt är det så. Det kan vara så att de som är utsatta för brott inte är de som gör anmälan eftersom de befinner sig i en svår situation, säger Thomas Ennefors.
Den utpekade mannen som tog hit bärplockarna har tidigare uttalat sig i Aftonbladet och förnekat att det skulle röra sig om människoexploatering.
– Vadå människohandel? Deras fickor är fulla med pengar, svarade han tidningens reporter.