Vi träffar diakoniassistenten Mikael Ågren från Vitberget norr om Storforsen i Älvsby kommun på hans och familjens gårdsställe. Utgångsläget – att berätta om hans spektakulära kapellprojekt hemma på gårdstunet. Men snart förstår man att den solfjäder av intressen som han berättar om sammanstrålar i samma källa. En levande gudstro som sätter hans agenda oavsett om det gäller att i sitt arbete hjälpa flyktingar eller föra kulturgärningen med lantrasdjur och kulturgrödor vidare.
– Jag har behov av att vara nära skaparen i hans skapelse- i det som växer och lever, det sätter in mig i ett större sammanhang, säger han. Gården hittade han och hustrun Ann-Sofie för 12 år sedan.Tillsammans har familjen, som också består av sönerna Elias,Aron och Isak, väckt den ur en igenvuxen törnrosasömn. Här samsas nu kor och får av gamla lantraser och arvssorter från växtriket.
– Jag har alltid varit intresserad av att knyta ihop livet med historien. Redan som liten tyckte jag om att lyssna till de äldre, berättar Mikael, en intensiv 40-åring som gärna går mot strömmen och ser vart det för honom. Inte minst kapellbygget är ett sådant exempel. Och en exotisk besökare har i sommar kommit att spela en roll för knytande av nya spännande kontakter.
– Den 26 maj flyger en märklig fågel över gården.Den landar en bit bort och vi slår i fågelböcker och får det till en småtrapp som ska återfinnas i södra Spanien, Marocko och Kazakstan och Mongoliet.
Fågeln som stannar i två månader lockar fågelskådare från när och fjärran. Sveriges ambassadör i Kazakstan, studiekamrat till Mikael kommer och upplever den exotiska fågeln som har en av sina största populationer just i Kazakstan.
Besökarna kan i sin tur inte undgå att se Treenighetens gårdskapell under uppförande. Och flera bidrager intresserat med en slant till kapellet som byggs långsamt och utan deadline.
– Jag har byggt i tre år, berättar Mikael som tänker sig kapellet som en symbol för att Gud verkar i sin skapelse.
– Det ska vara ekumeniskt, säger Mikael och berättar att en ideell förening bildats. De pengar som kommer in blir en värdefull hjälp i färdigställandet av den 57 kvadrat stora kyrkobyggnaden, en timring som får ett fristående torn med fem gjutna klockor från ryska Kamensk-Uralskij.
En annan häftig detalj kommer från en mästersnickare i Savonlinna i södra Finland. En vacker lökkupol i sibirisk lärk och furu klädd med 700 tjocka spån i asp.
– Den ska sitta mitt på taket och den snedställda bjälken på korset påminner om de båda rövarna som korsfästes samtidigt som Jesus.
När kapellet är klart är var och en välkommen att träda in i kyrkorummets gemenskap. Och när de går ut förundras över allt som rör sig och växer på moder jord.