Prisad mjölkproduktion

I åtta generationer har den snart prisbelönta bondgården gått i arv. Måndagen den 20 februari ska Karl-Anders Isaksson få motta en guldmedalj av Kungen för 23 års förstklassig mjölkproduktion.

JOBBAR VIDARE. Karl-Anders Isaksson har jobbat på gården i hela sitt liv. Trots att han uppnått pensionsålder kommer han att fortsätta så länge hälsan tillåter.

JOBBAR VIDARE. Karl-Anders Isaksson har jobbat på gården i hela sitt liv. Trots att han uppnått pensionsålder kommer han att fortsätta så länge hälsan tillåter.

Foto: Linda Wikström

Vibbyn2012-02-14 06:00

Den karaktäristiska ladugårdslukten blir mer och mer distinkt ju längre in i ladugården vi kommer. Vi passerar genom mjölkningsrummet innan vi tar oss in i hjärtat av produktionen där de 22 stjärnorna står och tuggar hö. De uppradade korna råmar i otakt medan Karl-Anders Isaksson visar oss runt i familjens lokaler.

I hela sitt liv har 66-årige Karl-Anders Isaksson stigit upp tidigt på morgonen och producerat förstklassig mjölk på familjegården i Vibbyn. Men arbetet på gården har hållit på betydligt längre än så. I hela åtta generationer har gården gått i arv inom familjen.

Tar över
Nu när Karl-Anders uppnått pensionsåldern är det hans son Robert som tagit över stafettpinnen och ska föra arvet vidare.

- Det är klart man är stolt och det är jätteroligt att han tar över. Hade han inte tagit över hade man ju jobbat litet till ingen nytta, säger Karl-Anders och skrattar där han står mitt i ladugården.

- Det är roligt att föra vidare familjearvet. Men det är ingenting jag tänker på varje dag direkt, berättar Robert om uppdraget.

Trots att Robert tagit tag i gårdens tyglar betyder det inte att Karl-Anders kommer trappa ned på arbetet.

- Jag blir kvar och jobbar. Det är väl hälsan som får sätta stopp i sådana fall, säger Karl-Anders och blickar ut över korna inne i ladugården.

22 kor
Att Karl-Anders ska sluta jobba på gården inom en snar framtid känns föga troligt. Sedan Robert var liten har far och son Isaksson stått tillsammans i ladugården morgon och kväll och tagit hand om de 22 korna. Under vinterhalvåret går produktionen i något lugnare takt. Men under sommaren kan arbetsdagarna sträcka sig från 16 till 18 timmar om dagen.

Ett intresse
- Det handlar väldigt mycket om att det är ett intresse. Hade det inte varit så roligt hade man nog inte kunnat hålla på som mjölkbonde, förklarar Robert samtidigt som han sparkar undan litet hö som ramlat ut i mittgången.

Som med de tidigare generationernas gårdsarbetare i familjen har arbetslusten och intresset för gården kommit från födseln.

- Man har sprungit här och hjälpt till ända sedan man lärde sig att gå egentligen, säger Robert.

- Alla åtta generationerna är ju i princip födda i ladugården, fyller Karl-Anders i.

På måndagen den 20 februari kommer Karl-Anders att befinna sig i Stockholm. Där ska han belönas för att ha producerat förstklassig mjölk i 23 år med en guldmedalj som delas ut av kungen.

Betyder mycket
- Det är inte medaljen som är det roliga utan att man blir ihågkommen för det man har gjort bra. Det betyder mycket för mig att man värdesätts för arbetet man lagt ned.

Medan Karl-Anders reser ned till Stockholm kommer Robert att stanna kvar på gården och arbeta.

- Robert har ju också varit med och bidragit till priset och är väldigt delaktig i den här utmärkelsen också så klart, berättar Karl-Anders om sin allra tappraste arbetskamrat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!