"Vi som bor trångt i Luleå blir fler"

Madelene Karlsson och hennes familj bor tidvis sex personer i en trea på 82 kvadratmeter. Eftersom att kötiden nollställdes när hon tackade ja till lägenheten 2014 är möjligheten att byta till en större i princip noll.

20 december 2018 06:00

Madelene Karlsson bjuder på julfika och dottern Molly, tre år, sitter vid köksbordet och tittar på barnprogram i surfplattan. Förutom henne finns även barnen Tilde och Casper i familjen. Madelenes sambo, Morgan Vallén, har dessutom sonen Hugo som då och då också bor i lägenheten.

– Han är ju 19 år nu, så det är inte hela tiden, men ibland bor han här, säger Madelene Karlsson.

Lägenheten är ljus och hemtrevlig, med nya golv och tapeter. Madelene Karlsson tycker om att pyssla och de har fixat en hel del själv. Molly har fått ett eget litet krypin i det som tidigare var en klädkammare. Utrymme för förvaring saknas helt och lägenheten har inte heller något tillhörande förråd.

– Nej, man måste stå i en separat kö för förråd. Det blir nästan aldrig någonting ledigt och eftersom jag bara har fem års kötid är jag inte ens i närheten av att få något.

Barnens idrottsutrustning, utemöbler, vinterdäck, ja allt som behöver förvaras är utlokaliserat hos släktingar. Madelene Karlsson har blivit något av en mästare på att hitta förvaringslösningar. Men familjens boendesituation är egentligen ohållbar, samtliga delar på ett badrum. Madelene Karlsson och hennes sambo har inget eget sovrum, eftersom de har prioriterat att barnen ska ha egna rum.

– Vi skulle ha behövt en femrummare. Men så stora lägenheter kommer ut väldigt sällan. Jag bokar mig på allt som kommer, men får bara "tack för intresseanmälan, du är på köplats 178". Det är stört omöjligt!

Bostad Luleå förvaltar Lulebos bostadskö sedan några år tillbaka. Hon tycker att det borde finnas något slags förtur för de som redan är hyresgäster i Lulebo och vill byta till en lägenhet av annan storlek.

– Jag tänker att de skulle kunna ha ett system där de värnar befintliga hyresgäster. Men det är klart, nu tänker jag på mig själv och min familjs situation.

Hon är med i olika grupper på Facebook för lägenhetsbyte eller andrahandsuthyrning, men har hittills inte fått något napp där heller.

– Jag har till och med lagt ut på Blocket (hemsida för köp och sälj, reds. anm.) men det fungerar inte heller.

Madelene Karlsson vill gärna bo kvar på Hertsön, där barnen är rotade med kompisar och fritidsaktiviteter. Men hon har sökt lägenhet även i andra områden.

– Jag har aldrig upplevt att det har varit så här svårt med bostad i Luleå. Tidigare fanns det alltid lediga lägenheter, åtminstone här på Hertsön. Men jag vet att vi som bor trångt i Luleå blir fler och fler.

Hon tycker att det känns bortkastat att fortsätta betala för att stå kvar i bostadskön.

– Visst, det är inte mycket pengar det är fråga om. Men jag vet ju att jag aldrig kommer att få ett nytt kontrakt igen, eftersom jag har så lite kötid. Det irriterar mig.

BostadskrisenDet blir dyrare och svårare att bo i Luleå. Villor och bostadsrätter säljs för mångmiljonbelopp, samtidigt som de som hyr betalar ett allt högre pris. Allmännyttan har sålt ut nära halva sitt bostadsbestånd till fastighetsbolag som lyxrenoverar och höjer hyrorna till vad Hyresgästföreningen kallar för storstadsnivåer. I spåren följer bostadssegregation och ekonomisk utsatthet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linda Kask