"Vi älskar helt enkelt Sverige"

– När jag var 18 år besökte jag Padjelanta. Året var 1972 och jag blev begeistrad och ville tillbaka. Och nu, snart 50 år senare är min fru Gabi och jag här, säger Günter Haustein.

24 september 2019 13:56

Paret kommer från Nürnberg i södra Tyskland och det är i Risudden som de för några månader sedan fann det som de var ute efter. De har köpt ett stort hus med flera andra byggnader på tomten. I köpet ingår fyra hektar åkermark och 15 hektar skog, plus fiskerätt i Torneälven.

De gifte sig för 44 år sedan och har en dotter och en son kvar i Tyskland. Gabi har jobbat på skatteverket och arbetsförmedlingen och före pensioneringen sålde hon grönsaker och frukt i en liten butik. Günter är geolog och även han har jobbat på arbetsförmedlingen i Nürnberg, en stad med 500 000 invånare.

Deltar i byns aktiviteter

Efter mindre än ett år som pensionärer hittade de huset i Risudden på Internet. De har redan hunnit bekanta sig med byborna, är medlemmar i byaföreningen och har deltagit i olika aktiviteter. 

– Vi har plockat olika svampar som kantareller, Karl Johan och smörsvamp. Vi torkar och fryser in för att ha över vintern. Günters farfar var förresten svampexpert, säger Gabi.

Enbart ett rum i huset är hittills färdigt möblerat då de väntar på ytterligare möbelleveranser. 
På frågan vad som tagit dem hit förutom naturen säger de i mun på varandra:

– De hjärtliga människorna!

Lär svenska språket

Allt svenskt verkar de också ta till sig, till och med surströmming har de smakat och de tillägger att de gillar den svenska maten. De tittar enbart på svensk tv, förutom de tre finska kanaler som ingår i paketet. Av författarna är Selma Lagerlöf en stor favorit. Bokhyllorna vittnar om att det kommer att bli mycket läsning och lyssnande på vacker musik framöver.

– Vi vill lära oss svenska och integrera i Sverige, säger båda.

Det är bara att hålla med eftersom de utan tvekan redan är på god väg att nå de uppsatta målen. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marianne Berglund