Café Condis fortsätter att utveckla verksamheten

Café Condis är ett av Luleås mest anrika café. Där arbetar de dagligen med att testa nya spännande recept samtidigt som de behåller gamla favoriter. "Vi är väl egentligen det enda genuina caféet som är kvar", säger Nicklas Lind som är utsedd till Veckans handlare.

Cafe Condis är ett anrikt café i Luleå.

Cafe Condis är ett anrikt café i Luleå.

Foto:

Veckans handlare2019-04-27 07:00

Nicklas Lind är bagare och konditor på Café Condis i centrala Luleå där han arbetat i 31 år. Sedan 26 år tillbaka står han även som ägare av caféet och det är ett beslut som han inte har ångrat.

– Jag tog över det när förra ägaren tänkte lägga ned. Jag tog en liten chansning och tur var väl det för jag var inte ens torr bakom ören. På den vägen är det och jag har aldrig ångrat det. Jag trivs jättebra med jobbet och det är väldigt roligt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa är att man kan sluta tidigt på dagen och det sämsta är att man börjar tidigt, säger han och skrattar.

Hur tidigt börjar du?

– Jag brukar börja klockan fyra på morgonen. Men man vänjer sig och man har kvar mycket av dagen när man slutar. Det är ett så roligt jobb som jag har där jag får baka och arbeta med händerna.

I Luleå finns det många fik i dag och Niklas Lind berättar att det känns viktigt att de håller sig uppdaterade för att stå sig i konkurrensen. Det gjorde till exempel att de renoverade hela caféet under oktober förra året.

– Vi försöker att hålla oss uppdaterade och vill att det ska vara en fräsch känsla hos oss, säger han.

På Café Condis är de tio medarbetare och genom att de har funnits i Luleå i över trettio år är det ett välinarbetat koncept bland Luleåborna.

– Vi har funnits ganska länge och vi är väl egentligen det enda genuina caféet som är kvar. Vi har inte så mycket mat och ingen alkohol utan vi snarare ett brett sortiment av bakelser, bullar och tårtor.

Finns det något bakverk som går hem extra bra hos era kunder?

– För några år sedan gjorde vi stora mängder semlor till semmeldagen och då kom vi på att det borde gå att sälja lika många bakelser. Nu har vi lyckats med det och det har börjat gå riktigt mycket bakelser hos oss vilket är roligt. Sedan är räkmackorna som är en stor favorit hos kunderna.

Har du någon egen favorit bland bakverken?

– Det måste nog vara en ny sort som vi har börjat göra en tårtbit med choklad- och hallonmousse. Den är fantastik.

Efter att ha arbetat på Café Condis i över trettio år hittar han fortfarande på mycket nya recept och håller sig ständigt inspirerad.

– När man är bagare så är det ett intresse. Om man inte trivs och inte tycker att det är jätteroligt så skulle man inte klara sig länge. I dag till exempel gjorde jag ett par jättegoda lakritskakor som jag bara slängde ihop för att testa. De blev fantastiskt goda och det var en nyhet för i dag.

Har ni haft någon bakelse eller tårta som inte har gått hem hos kunderna?

– Nej, det mesta går faktiskt hem och det är väldigt roligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om