Vävar med inspiration från stål

I måndags var det vernissage på utställningen "Rosengång i varmvalsverket" i Malmens matsal på SSAB i Luleå.

Utmaning. Anna Östlund utmanade väverskorna i sin egen vävgrupp "Rosengång" att väva en väv med inspiration från varmvalsverket i Borlänge.

Utmaning. Anna Östlund utmanade väverskorna i sin egen vävgrupp "Rosengång" att väva en väv med inspiration från varmvalsverket i Borlänge.

Foto: Eva Åström

Vävning2017-04-03 19:00

En utställning av 13 väverskor som inspirerats av den tunga och kraftfulla miljön i Varmvalsverket i Borlänge.

– Alla har tolkat stålprocessen personligt, även om vissa färger återkommer. Att valsa stål är en färgrikprocess, menar Anna Östlund, initiativtagare till projektet och kommunikatör på SSAB i Borlänge.

Hon födde idén vid en distanskurs i vävning med tema rosengång på Fornby folkhögskola, våren 2013.

– Flera av deltagarna vid vävkursen var intresserade av att komma på studiebesök på min arbetsplats. Då började tankarna gro om en utmaning – att deltagarna skulle väva en väv i rosengång – med inspiration från vad de sett och upplevt vid besöket i Varmvalsverket.

13 av de 15 väverskorna i vävgruppen "Rosengång" antog utmaningen och 16 av deras verk visas i utställningen som innehåller en mängd uttryck där vävarna förvandlas till fälltäcken, mattor, stolsitsar, kökshanddukar, kuddar och löpare. Ja, även en väska och servettringar.

– Väskan visas dock inte vid denna utställning.

Vävarna visades för första gången för tre år sedan på Blå Lågan, SSABs personalmatsal i Borlänge och har sedan visats på ett antal fler ställen innan den kommit till Luleå.

– Till en början var projektet bara tänkt som en utställning. Men det blev också en bok med samma namn som utställningen där vävarna och väverskorna presenteras, säger Anna Östlund.

Utställningen pågår fram till och med slutet av april i Luleå. I sommar visas den även på Tändsticksmuseet i Jönköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om