Sedan 1 maj i år är det krav på att ha förarbevis när man kör vattenskoter. I Kalix erbjuder Niklas Berglund och Madelene Bodlund utbildning och intresset har varit stort både bland vuxna och ungdomar.
Under en torsdag i juni träffades åtta ungdomar på det nya bostadsområdet Skärgårdsudden utanför Nyborg i Kalix för undervisning och för att avlägga prov.
– Under den här dagen går vi bland annat igenom hur man navigerar på ett sjökort, sjövägsregler och vad sjövett innebär. Sedan är det ju också undervisning i samband med de praktiska delarna, berättar Niklas Berglund.
Utbildningen som hålls i Kalix Nyborg bygger först på åtta timmars självstudier och en lärarledd studiedag med teoretiska och praktiska moment. Felix Nilsson från Nyborg som var en av de tio som deltog fyller 18 år i september och han har kört en hel del vattenskoter.
– Jag har kört länge. Det är ju ett lätt sätt att transportera sig på och det är kul och den är lätt att leka med, säger han.
Han berättar att de bland annat har fått lära sig olika sjömärken och att också kunna navigera på ett sjökort. När kursledaren Niklas Berglund börjar att rätta hans prov passar Felix på att fråga om det ser stabilt ut.
Sedan får han själv frågan om det kändes stabilt att göra det skriftliga provet:
–Jo men skapligt. Vi har ju läst hemma och också kunna se en del videos på nätet där man har kunnat hämta in kunskap, säger han.
Det visade sig att han och alla andra klarade provet med glans.
– Det var ju skönt. Om ett halvår ska jag också ta bilkörkort så då lär det bli ännu mer pluggande, säger han med ett skevt leende.
Det praktiska provet inleddes med att Niklas Berglund gick igenom en vattenskoter och berättade om bra tips att tänka på både vad gäller skötsel och själva sättet att köra. Det blåste hård nordlig vind den här dagen och med tolv grader i vattnet var förutsättningarna rätt tuffa.
– Många av olyckorna med vattenskoter sker i samband med att man ska lägga till vid en brygga. Där måste man träna för att anpassa farten för det är en viss teknik för att lyckas, förklarar Niklas Berglund.
Eftersom de flesta vattenskotrar går väldigt fort ställer det också stora krav på föraren:
– Man måste ha en förståelse för fartens påverkan. Dels för att kunna göra en undanmanöver om någonting oförutsett dyker upp. Man måste också ha en förståelse för hur själva vattenskotern reagerar när man gör hastiga rörelser i höga farten, fortsätter Berglund.
Bakom Alfons Berggren satt på vattenskotern också storasyster Klara Berggren,19, och de turades om att köra.
– I dag är det ju lite svårare när det är ett sådant här väder men annars är det inte så svårt. Faktiskt lite lättare än att köra båt, säger hon.
Varför gillar du att köra vattenskoter?
– Det är ett smidigt sätt att ta sig till olika platser. Till exempel när man ska ut till stugan. Sedan är det också roligt att köra.
Ser du någon fördel med att det nu finns ett förarbevis som man måste ta för att få köra?
– Det gör väl att man kan bli lite mer uppmärksam och att man också tänker lite extra på säkerheten när man är ute och kör. Och att man vet var man får köra och var man inte bör köra.
Tycker du att de regler som finns efterföljs?
– Jag har följt de jag har känt till men jag har ju lärt mig nya nu. På så sätt är ju det här bra.
Förarbevis på vattenskoter – nytt för i år
Nu måste alla som kör vattenskoter ha förarbevis. På Skärgårdsudden utanför Kalix Nyborg träffades åtta ungdomar för att genomgå teoretiska och praktiska prov.
Instruktören och kursledaren Niklas Berglund förklarade på ett enkelt och pedagogiskt sätt.
Foto: Joakim Nordlund
I flera år har man talat om krav på förarbevis på vattenskoter och i fjol somras fattade riksdagen beslut om detta. Från och med 1 maj i år är det alltså krav på att varje förare som kör vattenskoter ska ha giltigt förarbevis. Åldergränsen är 15 år.
Det finns också en tillfällig övergångsregel där de som har behörighet på sjön (utfärdade före den 1 maj 2022) kan ansöka om förarbevis för vattenskoter – utan att gå någon ny utbildning. Det gäller till och med den 30 april 2023.