Vattenfallskrisen: "Varför är det så tyst?"

Politikerna spelar bort svenska folkets pengar, säger samhällsdebattören Lotta Gröning.

Borta. "Politikerna spelar bort svenska folkets pengar genom strategiskt felaktiga beslut", säger Lotta Görning, journalist och debattör.

Borta. "Politikerna spelar bort svenska folkets pengar genom strategiskt felaktiga beslut", säger Lotta Görning, journalist och debattör.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Vattenfall2016-08-05 16:00

Det gäller Vattenfall.

I statens mål för egna bolag sägs att "de ska skapa värde och i förekommande fall se till att de särskilt beslutade samhällsuppdragen utförs väl." Vattenfall, med elnät och färdiga kraftproducerande anläggningar, borde vara en vinstmaskin och en samhällsbyggare, som förr. Men med åren har det visat sig att investeringar och vägval lett bolaget in i en mardröm.

Samhällsdebattören Lotta Gröning menar att den ena regeringen efter den andra misskött Vattenfall och energifrågan.

– Politikerna spelar bort svenska folkets pengar genom strategiskt felaktiga beslut. Vattenfall är kört i botten.

Folket måste agera.

– Varför är det så tyst? Inget parti kommer att ta täten, det krävs en granskning av vad bolaget håller på med och att regionerna opponerar sig. Nu har vi ett tomrum. Ta Jokkmokks kommun och fallet när det skulle öppnas en gruva där. Då säger Jokkmokk ja, de som redan sett vattenkraften exploatera bygden är med på att det sker igen, säger Lotta Gröning.

Hon efterlyser en " vettig energipolitik". Kärnkraften bör köras vidare i avvaktan på fjärde generationens kärnkraft, där avfall och härdsmälta inte är någon problematik. Men forskningen till det stryps, påtalar hon. Istället satsas det på olönsam vindkraft.

– Men inte i Stockholms skärgård, utan i områden där man kan rensa undan folk och värden i skogen, säger Gröning.

Hon vill avblåsa fortsatta storsatsningar på utbyggd vindkraft.

Läs mer:

Vattenfall kan krympa än mer

Raseri i Jokkmokk efter beskedet

Planerar motdrag mot Vattenfall

Kommunalrådet: "Ett enormt bakslag för Jokkmokk"

Då och nu

1909: Ombildningen av Trollhätte kanal och vattenkraftsanläggningen till Kungliga Vattenfallsstyrelsen är startskottet för Vattenfalls historia. Svenska staten hade köpt vattenrätterna i Trollhättan några år tidigare och börjar nu arbeta aktivt med denna framväxande teknik för elproduktion.

1909–1916: De första stora vattenkraftverken – Olidan, Porjus och Älvkarleby – byggs.

1951: Invigningen av vattenkraftverket Harsprånget, världens största vattenkraftsanläggning ur flera aspekter. Samma år tas världens första 400 kilovoltsledning i drift, och den sträcker sig hela vägen från norra Norrland till Hallsberg.

Med åren följer stora investeringar. Vattenfall står efterhand med främst vattenkraft och kärnkraft.

2016: Kuriren har berättat om bonuslöften till Vattenfallstoppar samtidigt som folk ska bort och företaget kämpar med förluster.

En översyn görs av 2 000 av de 8 500 tjänsterna i Sverige. Jobb kan outsourcas och göras av andra företag, kanske i annat land.

IT-jobb har lagts ut på outsourcing. Arbete med personalfrågor, löner, inköp och andra delar är nu del av översynen. I Jokkmokk försvinner 40 jobb, hälften i egna företaget, i och med att Vattenfall accounting, med fakturahantering, försvinner.

Källa: Vattenfall och Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!