Vattenfall missade yttra sig om reservatet

Vattenfall har inte yttrat sig i ärendet Jelka Ribmakåbbå vilket kan drabba de som bor intill reservatsgränsen.

Flera av el-stolparna lutar. "I vinter kommer dom att falla ner om inget görs" säger Kjell-Erik Tuolja, Tarfeluokta.

Flera av el-stolparna lutar. "I vinter kommer dom att falla ner om inget görs" säger Kjell-Erik Tuolja, Tarfeluokta.

Foto: Mariann Mannberg

Jelka Ribmakåbbå2019-10-21 11:00

Bildandet av naturreservatet Jelka Ribmakåbbå innebär restriktioner som även kan komma att påverka underhåll av el-ledningar. Sedan i december 2018 har ärendet varit ute på remiss bland annat till Vattenfall eldistribution som har ledningar – och kunder – i området.

– Vi har en mindre mängd lokalnätsledningar i området och dessa behöver vi komma åt för felavhjälpning, underhåll och om- och nybyggnation. Dessvärre har vi, på grund av den mänskliga faktorn, missat att yttra oss i frågan. Ärendet har med andra ord inte handlagts enligt våra rutiner och vi har gått igenom vad som har gått fel i processen för att undvika att det händer igen, säger Jenny Hakeberg, kommunikatör.

Kjell-Erik Tuolja är bosatt i släktgården intill reservatsgränsen på södra sidan Stora Lule älv. Han är beroende av eltillförsel.

– Det är 10 till 15 strömavbrott varje vinter. Vi är tvungna att ha reservaggregat. Mobiltäckningen är heller inte bra och vi är beroende av att förstärka signalen. Den anläggningen drivs också av el. 

– Vi vågar inte tänka på vad som skulle kunna hända om vi står utan telefon och något allvarligt inträffar och vi behöver ringa ambulans eller räddningstjänst, säger Kjell-Erik Tuolja.

Vattenfall eldistribution uppger att man nu utreder möjligheterna till en dialog om reservatsbildningen. Man säger sig bland annat komma att gå igenom beslut och överklaganden "för att se om det finns möjlighet för oss att ställa oss bakom andra överklaganden i ärendet".

Karta: Porjus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!