Regeringen har gett en utredare i uppdrag att lägga fram ett förslag på en ny värnplikt. Det hela bottnar i att man vill ha en möjlighet att utöka antalet soldater om säkerhetsläget blir försämrat, men också trygga försvarets personalbehov. – Fokus för utredningen ligger ju på förutsättningar att kunna öka den militära förmågan i och med det försämrade omvärldsläget, säger Björn Persson, rekryteringsofficer.
När värnplikten 2010 avskaffades gick Sverige över till att vara en frivillig försvarsmakt baserad på anställd personal. Försvaret ska också i framtiden bygga främst på frivillighet. Enligt regeringens direktiv är utredarens uppdrag att föreslå en lämplig balans mellan frivillighet och plikt. Från försvarsmakten i Bodens sida är man positiv till förslaget.
– Vi tycker att det är bra att grunden fortsättningsvis är frivillig och det är ju för att det bästa är om vi får motiverade soldater och de som vill, Anna-Lena Hesse informationschef på Norrbottens regemente.
Även Björn Persson tycker att kombinationen av frivillighet och plikt är bra.
– Vi har provat med helt frivillighet i några år och ser ju att vi inte riktigt når de målsiffror som vi behöver för att kunna fylla våra krigsförband fullt ut.
Om förslaget går igenom ska mönstringsplikten gälla från den 1 juli 2017 och skyldigheten att fullgöra grundutbildning med värnplikt ska gälla från den 1 januari 2018. Det gör att personer födda 1999 och 2000 kommer att vara de första som berörs av plikten.
Men än är det inte klart. Förslaget ska ut på remiss i fyra månader.
– Vad slutprodukten bli det vet inte vi och vi får följa de styrningar som kommer från riksdag och regering, säger Björn Persson.
0921-53093