Varningen: Gå inte nära tåget

"Det är livsfarligt att gå nära det urspårade tåget". Varningen kommer från det norska transportföretag som ansvarar för lasten i tågsättet som står stilla norr om Gällivare.

7 februari 2019 11:31

Godståget var lastat med lax från Nordnorge när det vid 05.30-tiden på onsdagsmorgonen spårade ur i närheten av en väg mellan Lina älv och Håmojokk, strax norr om Gällivare. Sex vagnar uppges ha gått av spåret och vält.

"Det ligger en massa lax där nu så är man i närheten är det bara att hämta", sade Lennart Helsing, Trafikverkets pressjour, till Norrbottens Media på onsdagen.

Uttalandet har fått Halvard Klungtveit vid det norska transportföretaget Wesmans i Kristiansand att reagera. Han avråder bestämt privatpersoner från att närma sig det havererade tåget.

– Det är förenat med livsfara. Ingenting har säkrats på platsen, säger han.

Det är inte heller fritt fram att ta för sig av laxen eftersom den ägs av en kund och de ekonomiska skadorna kommer att regleras i ett försäkringsärende.

Transportföretaget har för avsikt att besöka haveriplatsen inom kort.

Trafikverket menar bestämt att de inte uppmanat någon att hämta fisk från platsen, orden kan eventuellt ha nämnts på skämt under samtalet till pressjouren, men Lennart Helsing säger själv att det är helt orimligt att Trafikverket skulle uppmana någon att beträda spårområdet efter en olycka.

– Att citera mig på det sättet som gjorts är inte korrekt. Jag pratade med ett antal reportrar om urspårningen. Jag skulle tro att det blev något missförstånd i samtalet med reportern. Trafikverkets hållning är att olycksplatser är farliga och att spårspring absolut inte är något som vi skulle uppmuntra, säger Helsing.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Engström Thomas Lövgren