Under de ljusa sommarmånaderna tillbringas mycket tid utomhus. Men i lummiga trädgårdar, i skogen och vid solvarma sandstränder finns farliga växter. För föräldrarna gäller det att ha uppsikt över barnen så att de inte äter av dem. Då kan man behöva åka akut till sjukhus, skriver Corren på sin hemsida.
Hur känner man igen de farliga växterna?– Ett tips är att gå in på Giftinformationscentralens hemsida och titta på bilderna. Har man småbarn och funderar och är orolig – så läs på! Det är dumt att plantera de mycket giftiga växterna. De ska man undvika om man har barn, säger Jonas Höjer som är läkare vid Giftinformationscentralen.
Dit ska man ringa om man själv eller någon i sin närhet råkat äta eller snuddat en växt som är misstänkt farlig. Deras jour svarar på frågor om akuta förgiftningar dygnet runt, året runt.
Vilken är farligaste växten i Sverige?– Den farligaste vi har är sprängört. Den är inte vanlig men finns i hela landet. Flockblommiga växter som hundkex och björnloka är lite giftiga på olika sätt, vissa att äta och andra att få på huden. De växter som ser ut som dem ska man vara försiktig för, säger Emma Wahlberg som är jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.
De farliga växterna Sprängört och Björnloka kan blandas ihop med morot och palsternacka, säger Emma Wahlberg,
– Hela växten ser lite liknande ut med liknande blommor och blad. Det är bara sprängörten som är riktigt giftig som man inte ska äta. De andra kan ge problem om man får på huden och sedan får soljus på, att man får exem. Får man växtsaft från en flockblommig så ska man tvätta bort den.
Kan man dö?– Det finns inga växter som man dör av om man bara smakar på dem. De vanligaste symtomen är att man blir dålig i magen. Har man allergiska problem kan man reagera så. De allra giftigaste växterna vi har i Sverige är så illasmakande och man måste man äta stora mängder för att bli förgiftad, säger Emma Wahlberg.
Tidigare i sommar varnade biologen Sigurd Jönsson för sprängörten i en artikel på SVT. Sedan länge är det känt att den kan orsaka dödsfall bland betesdjur. Men biologen Emma Wahlberg ser inget hot för människor.
– I Sverige är det ovanligt att bli väldigt förgiftad, inte ens sprängört är så farligt. Får man i munnen och spottar ut så är det ingen fara. Inga växter i Sverige är farliga att smaka på i munnen, säger hon.
Ska man hålla extra koll på rabatten?– Om man har massa konstiga exotiska blommor så kan det finnas giftiga. Men det vet man oftast om, de kräver skötsel och så, säger Emma Wahlberg.
Man ska inte äta okända växter.
– Det som inte uttryckligen är grönsaker ska man vara försiktig med, men ute i den svenska naturen behöver man inte vara rädd. I trädgården har man förmodligen koll på vad man planterar.
Fingerborgsblomman finns både i trädgårdar och som vild.
– Den är farlig och giftig och innehåller samma gift som vissa hjärtmediciner. Har man småbarn är det inte lämpligt att ha den. Den är vacker, men barn kan tycka att det är roligt att äta blommorna. Vi har ett par fall varje år, säger Jonas Höjer, läkare vid Giftinformationscentralen.
Kan växterna användas som drog?– Det var kanske vanligare förr. I dag är det kanske ungdomar som experimenterar. Annars är det nog mer jobb än vad man får ut av det då det inte är jättevanliga växter.
Bland annat Belladonna och Bolmört har använts av människor i missbrukssyfte.
– Belladonna är en giftig växt som sällan ger några förgiftningar rent praktiskt. Den är inte så vanlig och det är inte så att man dör, men man får otäcka symtom. Bolmörten är samma sak, ovanligt med förgiftning men man får mycket besvär och behöver åka till sjukhus, säger Jonas Höjer.
DESSA VÄXTER SKA BARNEN SE UPP FÖR
Dessa växter är inte mycket farliga, men kan ge symtom: Gullregn, idegran, liljekonvalj och tibast.
Växtsaften i krukväxter som exempelvis prickblad, garderobsblomma, High Chaparral och gummiplanta kan ge kraftig irritation på huden, i mun och svalg och i ögonen.
Druvfläder, kaprifol och try kan ge illamående, kräkningar och diarré om barnet äter större mängd.