Vägvisare eller hälsopolis?
Ingen är oberörd av Anna Skipper. Antingen avgudar man henne och köper en väska med hennes ansikte på - det finns att köpa på hennes hemsida. Eller så ropar man med hög röst att hon far med osanning - då är man dietist. Eller så är man lite rädd för henne.
TAR TON. När maken Olof skulle vara med på bild, tog han självmant upp gitarren och stämde upp i Anna Skipper-sången som han själv skrivit. Han beskriver den som "jävligt crazy".
Foto: Leif R Jansson
- Jag står ju för det jag gör. Det är därför jag gör det här TV-programmet. Man kan inte ljuga i TV, det syns. Men sen sticker jag ju inte under stol med att jag gärna tar ett glas gott Alsace-vin eller äter goda ostar. Jag står ju för något jag kallar gourmetnytta. Att leva hälsosamt behöver ju inte betyda att man enbart ska leva på morotsavkok. Hur botar man bakfylla bäst?
-Alkohol löser fett. Så man löser ju upp fett i hjärnan. Det bästa är att ta två teskedar omega3-fetter. Sen förbrukar alkohol massor med B-vitamin, så det är bra att ta tillskott av B-vitamin. Eller också äta bönor och linser, som är rikt på B-vitamin. Fast det är ju inte det man är sugen på, de flesta vill ju ha pizza eller hamburgare. Men då är det bättre att ta några teskedar kallpressad linfröolja. Slöseri med tid
Är det så du kurerar dig dagen efter? -Jag dricker ju inte så mycket. Om jag dricker två glas vin så känner jag det dagen efter. Och då tycker jag att jag tappar livskvalitet och det gillar inte jag. Fasen vad tråkigt det är att vara lite illamående en hel dag efteråt. Då brukar jag ta ett greenspreparat: det är väldigt utrensande och renande och hjälper till att rensa ur levern. Vill du prova? Visst vill jag det. Det smakar ... sådär. Lite unket. Nu ska jag bli pigg och stark hela dagen, lovar Anna Skipper. Jag känner mig som vanligt. Du är vad du äter är en succé i TV3. Programmet följs av uppemot 600.000 tittare och namnet Anna Skipper har blivit synonymt med hälsosam kosthållning. Och, om man ska vara ärlig, en lätt rabiat ton. För Anna Skipper skräder inte orden när hon läxar upp sina onyttiga gäster. Hamburgare smakar papper
Du låter både förvånad och lite arg när du ser vad dina gäster sätter i sig. Menar du verkligen det?
-Det är inte spelat, det är helt ärligt. Jag kan inte ens fatta att man kan leva på den maten. Du är verkligen inte alls lockad av sådan mat? Aldrig?
-Nej. För mig är det svårt att förstå hur man kan äta hamburgare och pommes frites. Mat som smakar papper. Det smakar ju konstigt, det smakar fel. Det är som att slicka på diskmedelsburken och säga "mmmm, det här känns okej". Läkarstudent bytte bana
Men visst händer det att gästerna drar öronen åt sig. Bert Karlsson var "en svår nöt att knäcka" berättar hon. Och en gång under den första säsongen var det nära att det slutade i storbråk. -Tredje programmet spelade vi in med en läkarstudent och hennes man. Hon var så arg på mig. Arg och förolämpad och hon riktigt avskydde mig. Det var på vippen att hon vägrade vara med i programmet. Hon var riktigt, riktigt irriterad. - Men när vi var inne på fjärde, femte dagen började hon vända. Och nu skickar hon julkort och ringer fortfarande. Hon blev helt lyrisk, hon slutade på läkarlinjen och jobbar bara med mat nu. Som sagt: ingen är oberörd.
Familj: Maken Olof Skipper och barnen Magdalena, 18, och Filip, 15. Barnen bor hos sin far i Göteborg. Bor: Värmdö, Stockholm Yrke: Kostexpert, programledare, författare Aktuell: Som programledare i nya säsongen av Du är vad du äter. Boken Äta rätt på ett lätt sätt, som hon skrivit med Bert Karlsson, kommer snart ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!