Vargen gäckar fortsatt länsstyrelsen

Länsstyrelsen har fortfarande inte lokaliserat den varg som befunnit sig i gränsområdet av Överkalix och Gällivare.

25 april 2019 15:12

– Tyvärr har vi inga nya spår, säger Kai Oja, tf chef för fältenheten vid länsstyrelsen.

Det var strax före påsk som fältpersonalen hittade en daglega efter vargen. Det är det sista spåret. Efter det är den försvunnen. Just nu har länsstyrelsen inte heller någon naturbevakare i området.

– Det är svåra spårförhållanden. Genomslag och mycket barmark i området. Det går inte att köra skoter. Så vi hoppas på att allmänheten kan hjälpa till, att någon får syn på vargen eller något slags spår efter den, säger Kai Oja.

Misstänker ni att brott kan vara begånget?

– Nej, det har vi ingen anledning att tro. Det har hänt förut med vargar i Norrbotten, att de varit osynliga ett tag för att sedan dyka upp igen. Just den här gången var det gynnsamma förutsättningar för vargen att ta sig förbi våra bevakare, säger Kai Oja.

Läs mer: Viktig varg spårlöst försvunnen

DNA-analyser visar att vargen är av östligt ursprung är därmed genetiskt viktig för den svenska stammen. Den har slagit en del renar i området kring Lansjärv och Skröven, sedan den upptäckes i början av april.

Gällivare skogssameby och Ängeså sameby har ansökt om skyddsjakt, men länsstyrelsen och Naturvårdsverket, som är beslutande i ärendet, hade en annan plan.

– Tanken var att fånga, märka och flytta den. Men vi får se hur det blir. Vi måste hitta den först, säger Kai Oja.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonny Vikström