Under helgen fick Region Norrbotten beordra om skyddsarbete på flera enheter för att verksamheten skulle kunna bedrivas på ett patientsäkert sätt. Men enligt Vårdförbundets lokala ordförande Elisabeth Lindblad så anser man inte att samtliga fall av beordrat skyddsarbete varit okej att göra.
– I vissa fall har vi godkänt det som skyddsarbete. Där vi ser att det är kopplat till en enskild händelse eller enskild patient, men vi godkänner inte skyddsarbete i den fortlöpande verksamheten. Skyddsarbete enligt KHA-avtalet (kommunala huvudavtalet) är väldigt specifikt. Det ska vara kopplat till en händelse eller patient. Inte i ett fortlöpande arbete där det saknas personal, säger Lindblad.
Enligt Lindblad så visar det här upp de problem man velat belysa.
– Det är ju så att man har bedrivit verksamheten så länge med för lite personal. Man bygger verksamheten på övertid helt enkelt.
Hon förklarar att man från Vårdförbundets sida tycker sig se att regionen missbrukar möjligheten att beordra om skyddsarbete för att man inte har förberett verksamheten nog mycket under varseltiden.
– De som har jour och beredskap där har man inte under de två veckor som det har varit varseltid förberett organisationen på det här. Utan man fortsätter som vanligt. Det är det vi tycker oss märka, säger Lindblad.
Som arbetare kan du inte heller vägra skyddsarbete, utan förhandlingarna går via facket.
– Du gör inte bedömningen om det är skyddsarbete som medarbetare. Så de går och arbetar. Men vi som facklig part förhandlar, helst innan och i undantag efteråt om skyddsarbete.
Lindblad menar att ett återupprepat missbruk av beordrat skyddsarbete kan leda till repressalier från Vårdförbundet.
– Det kan hända att vi tvistar gentemot arbetsgivaren, i de fall vi anser att det inte är skyddsarbete. Sedvanliga tvisteförhandlingar.
Hälso- och sjukvårdsdirektör, Pia Näsvall, anser dock inte att man missbrukat rätten om att beordra om skyddsarbete.
– Det anser jag inte att vi gör. Absolut inte. Vi har behövt beordra om skyddsarbete, ja. Och det har förstås varit för att säkra liv och hälsa och patientsäkerhet precis som vi sagt hela tiden, säger Näsvall.
Pia Näsvall menar att regionen måste säkerställa att konflikten inte blir samhällsfarlig.
– Vi kan inte ha en samhällsfarlig konflikt utan vi måste säkra det uppdrag vi har. Samtidigt är det en konflikt och det får konsekvenser. Vi vet att det kan bli så att patienter blir lidande i form av att de får vänta när så kan ske utan risk.
Hon anser också att regionen har anpassat verksamheterna med jour och beredskap tillräckligt.
– Det anser jag absolut att man gör och det görs hela tiden av de lokala cheferna ute på plats. Sen kommer vi säkert ha olika uppfattningar om vissa saker, men vårt uppdrag är att bedriva en patientsäker vård och skydda liv och hälsa.
Näsvall menar också att det är svårt att planera i förhand när det kommer till framtida behov av skyddsarbete.
– Det är svårt att göra i förhand eftersom man inte vet hur situationen kommer att se ut. Om någon blir sjuk kan man till exempel inte planera för utan då måste man ta det som det kommer. Däremot ska våra chefer och ansvariga hela tiden värdera och göra en bedömning om man behöver beordra ut personal för att säkra liv och hälsa.