Kuriren har tidigare rapporterat om det ansträngda läget på akutmottagningen på Sunderby sjukhus som leder till besvär för både patienter och personal. Moa Bjerner, chef för Division Länssjukvård, jobbar mot och hoppas på ett förbättrat läge.
– Det bästa för alla är om patienter hamnar på rätt vårdnivå på en gång. Det är inte alltid så lätt att veta vad som är lindriga besvär och vilken vårdnivå man ska söka, men om man är osäker så är det alltid bra att först kontakta 1177 för att få råd, säger Bjerner.
Semestertiderna så här års är som vanligt en av orsakerna till det ansträngda läget, men inte den enda, berättar Bjerner.
– Vi har haft särskilt tufft den här sommaren utifrån flera olika saker men bland annat konflikten med Vårdförbundet, där det var både anställningsstopp och övertidsstopp. Det påverkade oss i planeringsfasen, vi fick helt enkelt inte anställa.
En annan bidragande faktor är det nya nationella avtalet för inhyrd personal där ersättningen till bemanningsföretagen sänktes i ett försök att bli kvitt beroendet av hyrpersonal.
– Vi ser att det sedan dess funnits ett lägre intresse från inhyrda sjuksköterskor att komma och jobba hos oss, säger Bjerner.
Är läget värre den här sommaren än tidigare somrar?
– Om jag jämför med förra sommaren så skulle jag säga att det är ett tuffare läge den här sommaren, ja.
Vad krävs för att det ska börja vända uppåt?
– Det är flera saker. På kort sikt handlar det jättemycket om att se till att jobba med de resurser vi har och att hjälpas åt att ta hand om patienterna. Det är det vi gör nu, dag för dag, säger Bjerner och fortsätter.
– Sen börjar semestrarna ta slut snart så säg att vi har cirka tre veckor till eller så innan vi börja gå mot ordinarie bemanning. Där någonstans kommer vi också att ha en högre kapacitet än nu.
Bjerner berättar att Sunderby sjukhus har ett samarbete med andra sjukhus i länet och att man också, i den utsträckning det går, öppnar upp extra vårdplatser samt ökar kapaciteten för att tillgodose patienternas behov.
– Det är ett mycket ansträngt läge. Den personal som är på plats jobbar på ruggigt bra och vi gör allt vi kan. Men vi måste prioritera de sjukaste först, det är vi skyldiga att göra, säger Bjerner.