Två nya fall av livmoderhalscancer hittade

Nu är omgranskingen av de 10 200 cellproverna klar. Resultatet blev att man upptäckte ytterligare två fall av livmoderhalscancer.

Beklagar. Jonas Thörnqvist beklagar den oro och det lidande som det här orskat de drabbade kvinnorna.

Beklagar. Jonas Thörnqvist beklagar den oro och det lidande som det här orskat de drabbade kvinnorna.

Foto: Lars-Göran Norlin

Vård2016-12-20 19:43

Det var i maj i år som landstinget berättade om att gynekologiska cellprover bedömts på ett felaktigt sätt. Tidigare sköttes provtagningen av landstinget, men sedan november 2014 ligger ansvaret på företaget Unilabs

– I juni 2015 gjorde de en kvalitetskontroll av cellprover tagna i Norrbotten. De upptäckte då att provsvaren innehöll en lägre andel cellförändringar bland kvinnor i Norrbotten, än i övriga landet, berättar Jonas Thörnqvist, biträdande landstingsdirektör.

Då granskade ungefär 2 800 prover, tagna under 2014 och 2015, på nytt. Då upptäcktes fel i 20 prover, varav ett fall av livmoderhalscancer.

Nu har alla cellprover tagna från 2010 till våren 2015 granskats på nytt. Totalt har 111 av dessa nu fått en ny diagnos. Av dessa var det 43 kvinnor som hade svåra cellförändringar som krävde behandling

– Till vår sorg och smärta har vi dessutom identifierat tre kvinnor med livmoderhalscancer, alltså två kvinnor till utöver fallet vi berättade om i maj. I samtliga fall är det cancer i ett tidigt stadium och de har blivit undersökta och fått behandling, säger Anna Pohjanen, överläkare och länschef för obsteretik och gynekologi.

Några detaljer kring de tre konstaterade cancerfallen vill hon inte gå in på.

– Men hade man fångat det här på proven som felgranskades så hade man sannolikt kunna behandla det som svåra cellförändringar. Jag vill dock inte diskutera hur de mår, men det handlar om cancerfall i ett tidigt skede och då har man en god prognos, påpekar Anna Pohjanen.

Med anledning av den här händelsen har landstinget nu beslutat om fem större förändringar vid laboratoriet.

– Samma diagnostiker får inte titta på upprepade prover från samma patient. Diagnostikerna ska samarbeta mer och tillsammans ska man kunna granska ett knepigt fall. Vi har även anställt en person som ansvarar för vidareutbildning och erfarenhetsutbyte, säger Lena Norlund, länschef för laboratoriemedicin.

Givetvis ser de allvarligt på hela den här historien och de säger att kvinnorna i länet kan känna sig trygga då det gäller cellprover.

– I dag får vi svar med en hög kvalitet och vi får dem snabbt. Så säkert som det är nu har det väl aldrig varit, säger Anna Pohjanen.

I dag är det cirka 80-85 procent av kvinnorna i länet som kallas till cellprovstagning som kommer. Hon uppmanar alla kvinnor att komma då de blir kallade. Nästan alla fall av livmoderhalscancer är kvinnor som inte deltar.

Hur mycket har det här kostat landstinget?

– Det handlar om miljoner, men det är inte summerat ännu, svarar Jonas Thörnqvist.

De som felbehandlats kan söka ersättning via patientskadenämnden.

Bakgrund

Fram till november 2014 ansvarade Norrbottens läns landsting för granskningen av cellprover för livmoderhalscancer. Efter det är det diagnostikföretaget Unilabs, som på uppdrag av landstinget, sköter granskningen..

I juni 2015 gjordes en intern kvalitetsgranskning av cirka 2 500 cellprover och då upptäcktes 20 felaktiga provsvar.

I maj i år kallade landstinget till presskonferens och berättade om vad som hänt. Samtidigt fick Unilabs i uppdrag att på nytt undersöka samtliga cellprover sedan 2010 och de svaren är nu klara.

Totalt har 10 200 prover omgranskats. Samtliga 111 felaktiga provsvar har gjorts av en och samma person, en diagnostiker som avled i slutet av 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!