Landstinget har stängt tandvården och bommar dessutom igen hela hälsocentralen i Råneå i åtta veckor i sommar, detta för andra sommaren i rad.
Detta är något som de boende i Råneå och kringliggande landsbygd har svårt att smälta.
– Det är nästan en katastrof med tanke på de avstånd som vi har. Och det gäller inte minst alla ute i byarna. Vi kan inte förstå att man inte stänger en vårdcentral i Luleå i stället, säger Gudrun Larsson, PRO Råneå.
Larsson är även starkt kritisk till att tandvården lagt ned.
– Det är inte vettigt att föräldrar tvingas ta ledigt för att åka med skolbarnen till Luleå för att gå till tandläkaren. Det klarade skolbarnen själva förr. Och nu blir det väl än mer rännande till Luleå om badhuset läggs ned, säger hon.
På Medborgarkontoret håller man öppet och det är viktigt för både gamla och nya Råneåbor menar Birgitta Johansson Norberg som arbetar där.
– Det skulle jag vilja påstå att det är. Inte minst för de asylsökande som har stora svårigheter att ta sig till hälsocentralen nu. Det är inte heller så lätt för dem att ta sig till Björkskatan med buss och med byte i Luleå centrum, säger hon.
Hon delar PRO:s uppfattning att hälsocentralens stängning är Råneåbygdens stora bekymmer sommartid.
– Vi är fler människor i Råneå nu med alla stugområden som finns häromkring. Plus alla hemvändare, säger Norberg.
Kollegan Laura Purdy fyller i:
– Kommunen talar ju om sin utvecklingsplan för Råneå med omland. Då är det synnerligen olyckligt att hälsocentralen stänger.
De två vill dock inte svartmåla för mycket och menar att Råneå fortfarande har en godtagbar nivå på sitt utbud av service.
– Nog kan du leva ganska länge här utan att behöva åka in till stan. Och Råneåpoolen är ett lyft, säger Birgitta Johansson Norberg.
Det berättas om hur patienter tvingats åka in två gånger i veckan till hälsocentralen på Björkskatan för att se om sår. En man som besöker sjukgymnast en gång i veckan har svårt att se besparingen i stängningen.
– Sjukgymnasten här tvingades ju flytta sin utrustning till Björkskatan och får hålla till i ett litet kontor där, betydligt sämre än lokalen i Råneå, säger han.
Nu stänger dessutom Swedbank fyra veckor sommartid, detta för andra sommaren i rad. Och öppettiderna försämras när banken åter öppnar i augusti. Även Handelsbanken minskar sina öppettider i Råneå.
– Vi har väldigt lite efterfrågan på obokad service i Råneå och det gäller särskilt sommartid, säger Jenny Westman, Swedbanks kontorschef Luleå.
Men Råne älvdals förkämpe Erland Nilsson är inte nådig.
– Det var en nyhet för mig ...jaha - vi hade en gång fyra banker i Råneå. Jag hade faktiskt tänkt åka dit men då behöver jag inte det. Men det är de små stegens tyranni som jag brukar tala om, säger han och tillägger:
– Det är inte de anställdas fel utan systemets. Banker i dag är kriminella och sköter inte längre det de ska. Inte ens kontanter har de längre.
Karin Andersson i Vitå tvingades till banken i Luleå för ett ärende som inte kan skötas över nätet.
– Jag behövde ett kontoutdrag ur min mors dödsbo. Men det är värre för min man som är kassör på Vitå BK. Var ska han lämna pengarna nu, undrar hon.
Swedbanks sommarstängning kom som en överraskning för Råneåborna. När Kuriren talar med människor på torget mitt i samhället känner ingen till det.
– Jag är visserligen kund men är nästan aldrig in där, säger en man som rycker på axlarna åt det hela.
– Bara Konsum håller öppet är jag nöjd, säger han.