Så undviker du att bli sjuk

Vitlök i öronen? Hela pepparkorn? Nja. Så här skyddar du dig från sjukdomar i vinter, enligt smittskyddsläkaren i Norrbotten.

Foto: Jessica Gow/TT

vård2016-02-10 17:00

Det kommer ibland nya rön om hur du ska undvika att bli nedsmittad av kollegorna på jobbet. Du har kanske hört att du ska svälja pepparkorn för att inte drabbas av vinterkräksjukan. Fungerar det? Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten:

– Jag har också hört det där. Men jag har inte sett någon studie som stöder det.

Nystedt fortsätter:

– Det har ju funnits olika sådana där saker. C-vitaminer skulle man ta på 70- och 80-talet mot förkylningar. Nu är det D-vitaminer, rötter och ingefära och sådant. Men något supereffektivt är det inte. Även om det finns en placeboeffekt på saker.

Nej, det finns egentligen bara ett knep som Anders Nystedt har för att undvika smittor. Och det spelar ingen roll om det är mot förkylning eller magsjuka. Det man ska tänka på är: Håll händerna rena.

– Luftsmitta i all ära. Men mycket av virala smittorna är kontaktsmittor. Någon har varit och tagit på äpplet på Konsum och sen tar man i det själv och petar sig sen i ögat eller näsan. Handhygien är väsentligt för att undvika både mag- och tarmsmittor och förkylningssmittor, säger Anders Nystedt och fortsätter:

– Det bästa exemplet på det såg vi under svininfluensan när man införde handsprit på skolor. Smittorna minskade kraftigt efter det.

En del tänker kanske på längdskidstjärnan Charlotte Kalla – hur hon knappt tar i hand med någon inför en tävling.

– Det finns ju grader i hur mycket man behöver undvika kontakt också. Men faktiskt om man inte alls vill bli förkyld, om man ska utomlands eller det är något annat viktigt, så man kan göra som hon och vara nitisk.

Handsprit eller tvål? Det blir nästa fråga.

Förkylning: Handsprit. Magtarmvirus: Tvål och vatten. Det är Nystedts tips.

– På sjukhusen använder vi handsprit. Fördelen med den är att den innehåller glycerin som blir som en salva. Tvättar man sig för ofta med tvål kan man bli torr och få sämre kvalitet på huden.

Handhygienen är även ett effektivt skydd mot antibiotikaresistenta bakterier, som är ett ökande folkhälsoproblem.

Men det förmodligen effektivaste sättet att förhindra smitta är att den som redan är sjuk tar sitt ansvar och håller sig borta. Men hur länge?

– Vid magsjuka ska man vara borta ett par dagar efter att man har blivit frisk. Åtminstone ett dygn, men i sjukvården säger vi två. Vid förkylning kan man säga att man ska vara hemma ett feberfritt dygn, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Smittoläget just nu

Influensan: Läget är lugnt i länet, men det ökar i övriga Sverige och riskerar att komma även hit, menar Anders Nystedt.

Vinterkräksjukan: Inte så mycket utbrott här heller. Verkar bli ett lugnt år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!