För två veckor sedan slog Vårdförbundet larm om och lämnade in en begäran om snabba åtgärder för att förbättra arbetsmiljön på Porsöns hälsocentral.
Ända sedan verksamheten flyttade in i de då nybyggda lokalerna i Porsö centrum på 1980-talet har personalen klagat på återkommande hälsoproblem med ögon, andningsvägar och förkylningar. På grund av det har en anställd omplacerats till tandvårdens lokaler, en våning ovanför.
I ett år har skyddsingenjören Mats Smeds inom företagshälsovården utrett arbetsmiljön. Han vägrar att använda sig av begreppet ett sjukt hus, utan vill hellre benämna det som byggnadsrelaterad ohälsa (BRO).
Verksamhetschef Karin Lindmark har i dagsläget svårt att se nya vägar för att komma vidare i processen.
– Om vi hade vetat vad som orsakade den dåliga miljön hade det varit åtgärdat för länge sedan. Min uppfattning är att Landstingsfastigheter och Företagshälsosjukvården genom åren har vidtagit många åtgärder för att fixa problemen, men utan att lyckas.
I sitt skriftliga svar på Vårdförbundets begäran pekar Karin Lindmark på en annan tänkbar lösning.
"Porsöns hälsocentral är också under utredning för eventuell stängning eller sammanslagning med annan hälsocentral. En av sakerna som talar för denna förändring är just dessa lokalproblem."
Det pågår för närvarande inom landstinget en översyn av samtliga hälsocentraler i Luleå och Boden. Uppdraget är att lägga ned minst en hälsocentral på respektive ort.
Tre alternativ utreds rörande framtiden för Porsöns hälsocentral. Samtliga innebär att den nuvarande hälsocentralen stängs för gott.
– Vi tittar på möjligheten att slå ihop verksamheten med antingen Mjölkudden eller Björkskatan. Det tredje alternativet är att lägga ned verksamhet på Porsön, förklarar Karin Lindmark.
Målsättningen är att ett färdigt förslag ska ligga klart till regionstyrelsens möte den första februari nästa år.
Från Vårdförbundets sida betonar styrelseledamoten Camilla Engström Degerlund sig inte vara nöjd med landstingets svar på begäran om snabba åtgärder.
Fackförbundet planerar att öka trycket och var under förra veckan i kontakt med Arbetsmiljöverket.
– För personalens skull hoppas jag att processen kring en eventuell flytt kan påskyndas. Det är viktigt att landstinget tar tag i den frågan. Vi har redan väntat för länge, säger Camilla Engström Degerlund.