Förslag om utbildningskrav möter motstånd

Moderaternas förslag om utbildad personal inom vården i Boden har väckt reaktioner. Kommunals lokalkontorschef Vanja Nyberg tror inte att man löser dagens problem så lätt, och får medhåll.

Förslag. Motionen angående utbildningskrav inom vården har möter kritik.

Förslag. Motionen angående utbildningskrav inom vården har möter kritik.

Foto: Jeppe Gustafsson

VÅRD2016-10-04 17:00

Daniel Rönnbäck (M) har skrivit en motion där han vill att alla nyanställningar inom vården i Boden ska vara utbildade undersköterskor. Förslaget bottnar i att han har en fru som jobbar inom hemtjänsten och har arbetat med kollegor som inte varit utbildade undersköterskor.

– De gör ett jättebra jobb men det finns vissa kunskapsluckor med lyftteknik och rent praktiska saker.

Lisa Pettersson har arbetat inom vården sedan hon var 18 år, och är i dag 33. Hon har varit både på boenden och inom hemtjänsten, där hon i dag arbetar. Hon har själv ingen utbildning och menar att det inte är det som avgör om du är lämplig för yrket eller inte.

– Jag har stött på många utbildade som absolut inte borde infinna sig där och är helt inkapabla att ta människor. Visst att man har en grundkunskap, men jag anser inte att utbildning är nödvändigt, utan mer ett plus.

Vanja Nyberg är lokalkontorschef för fackförbundet Kommunal i Norrbotten, och tror att det kan att bli svårt att lösa personalfrågan med endast ett sådant beslut, om det skulle gå igenom.

– Det hjälper sällan att bara ha ett ensidigt förslag sådär.

Hon menar att man först måste se till att den personal man har är utbildad, men även använda sig av validering och testa kunskaperna den outbildade personalen har i dag. Det för att de som jobbat under en tid och lärt sig yrket inte ska behöva läsa in en hel utbildning, utan bara delar personen saknar. Vanja Nyberg är däremot positiv till tanken på utbildningskrav.

– Jag tycker att det är jättepositivt att man börjar tänka i den andan, för nog är det väl så att det är jättebra om personalen är utbildad, säger hon.

I dagsläget är det stor brist på undersköterskor och för att kunna lösa problemet behöver man göra någonting åt det.

– Det här är ett klokt beslut, men då måste de följa upp med andra saker, för det här hjälper inte.

Finns det något konkret för att hjälpa situationen?

– Samtidigt som de fattar beslut om att utbilda måste de utbilda dem de redan har som inte är utbildade. Sedan måste man naturligtvis ha bra löner och bra arbetsvillkor för arbetsmarknaden är så i dag att får man inte det väljer man någonting annat.

Liksom Vanja Nyberg anser Lisa Pettersson att det här inte är det enda man måste göra för att få upp statusen på jobbet. Hon har själv funderat på att utbilda sig för att få större chans till fast arbete, men samtidigt är hon osäker på om hon vill jobba som undersköterska fram till pension, som läget ser ut i dag.

– Jag trivs jättebra på mitt jobb, men det är mycket som är tokigt med både arbetstider och löner. Jag vet inte om jag är så sugen på att utbilda mig om det inte sker en förändring. Det är där man måste börja.

0921-53903

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!