Vårdförbundets ordförande: "Vården går under"

Vårdförbundets ordförande menar att fler åtgärder kan komma att bli aktuella om blockaden inte leder till bättre avtal.

Vårdförbundet och SKR/Sobona har inte kommit överens och övertidsblockaden inleds under torsdagen.

Vårdförbundet och SKR/Sobona har inte kommit överens och övertidsblockaden inleds under torsdagen.

Foto: Montage

Vård2024-04-25 15:41

Vårdförbundets 2000 medlemmar i Norrbotten kommer inte att jobba fler övertidstimmar efter klockan 16 idag, torsdag. Förbundsordförande Sineva Ribeiro, menar att förhandlingarna med SKR och Sobona inte fört parterna närmare en lösning och betonar att situationen är allvarlig.

– Det är inte det första verktyget man tar till att gå ut i en konflikt. Samtidigt känner vi att det är det enda sättet att rädda svensk hälso- och sjukvård på utifrån hur den bedrivs och är styrd just nu, säger Sineva Ribeiro. 

Förbundet har krävt en långsiktig lösning med stegvis arbetstidsförkortning, hållbara scheman, fyra veckors sammanhängande semester och mer jämställda löner. Enligt förbundsordförande Ribeiro har parterna stått långt ifrån varandra på samtliga krav.

– Ja, tyvärr.

Sineva Ribeiro tror också att blockaden kommer att märkas av för både arbetsgivare och patienter ganska så omgående.

– Utifrån hur arbetsgivarna planerar vården och har resurslagt den och politikernas ansvar på regional nivå så tror jag att du kommer att se effekter av vår blockad redan imorgon. Man planerar ju för att vi ska jobba över och vara tillgängliga varje dag.

Det finns också en mer långsiktig plan från Vårdförbundets sida om man inte skulle få gehör för sina krav framöver.

– Vi har ju planerat för fler varsel såklart. Det har vi ett uppdrag för gentemot våra medlemmar men också vår kongress. Så vi har en plan för hur vi försöker att nå fram till det bästa avtalet vi kan få. Man måste möta upp oss i våra krav. Det handlar om befolkningens viktigaste fråga.

Vilka fler åtgärder kan man ta till?

– Vi kan alltid ta ut kollegor och arbetsuppgifter i strejk. Det är det vi kan göra.

Det finns ingen lagstiftning som säger att vårdpersonal inte får gå ut i strejk, men en strejk får inte vara samhällsfarlig. Vad som definieras som samhällsfarligt avgörs av en nämnd inom respektive område. Vanligtvis brukar dock en konflikts eventuella samhällsrisker hanteras mellan parterna i konflikten.

Ribeiro betonar att man inte kan fortsätta som man gör idag då svensk sjukvård redan lider av de bristande resurserna.

– Det handlar om att vi idag täcker upp för 1800 kollegor till som vi inte har på plats och som det inte finns några resurser för. Nu måste arbetsgivarna ta sitt ansvar. Vi går under. Vården går under och det drabbar patienter redan idag, säger Ribeiro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!