Totalt har 11 olika grupper, bestående av Region Norrbotten och tio kommuner i länet, tagit fram varsin rapport om hur de upplever att hemsjukvården fungerar. Rapporterna har sammanställts av revisionen i Region Norrbotten i en gemensam granskning och presenterades under torsdagen.
– Man gör helt olika tolkningar av avtalet och om vem som borde ta ansvar för patienten. Man lyfter argument om den totala samhällskostnaden och vad som borde göras för att man ska vara mer effektiva. Det argumentet används i huvudsak när man vill att den andra huvudmannen ska ta ett större ansvar, säger Karin Magnusson, extern sakkunnig under presentationen.
Den bristande samsynen gör sig framför allt påmind när en patient ska skrivas ut från slutenvården. En patient som ska få hemsjukvård går då från att vara regionens ansvar till att bli kommunens. Region Norrbotten uppger att patienter som egentligen är redo för att lämna sjukhuset ibland blir kvar i flera dagar för att kommunen inte lyckats säkerställa en bra hemsjukvård i tid.
– Uppfattningen från regionen är att planeringsarbetet i många fall påbörjas ganska sent för hemtagning av kommunen. Det påverkar tiden för när en patient kan skrivas ut, säger Michaela Nyman, extern sakkunnig som också varit med och genomfört granskningen.
Krister Hammarberg, ordförande i revisionen i Region Norrbotten (M), menar att det slutligen är patienten som hamnar i kläm när Regionen och kommunerna inte kommer överens.
– Vår uppfattning och rekommendation är att man måste sätta sig ner ordentligt och titta på avtalet, så att de också fungerar i praktiken. Det spelar ingen roll vad man inte är överens om. Det här måste fungera för vårdtagarnas skull. Nu skickar vi vidare bollen till våra förtroendevalda – lös problemet!