Vansinnet: Släppte lös jakthund i fårhage

Parets egna hundar skällde. När de kom ut på gården möttes de av en skräcksyn. En jakthund hade blivit insläppt i fårhagen och djuren sprang för sina liv.

20 augusti 2017 11:20

Det var under förra helgen, i en by i Pajala kommun som paret mötte en fasanfull syn. En älghund hade släppts in i fårhagen på gården och hunden jagade runt bland de tiotalet djur som fanns där. Getter, får och lamm. Paret vill vara anonyma men berättar om upplevelsen.

– Det är min flickvän som äger djuren. När vi kom ut var det kaos i hagen. Tackan försökte skydda lammen som var i panik. För min flickvän var det en tragedi, säger mannen.

Han vittnar om att tre män, varav en var ägaren till hunden, stod utanför hagen och såg på när hunden jagade runt bland tamboskapen.

– De hade stängt av elstängslet och släppt älghunden där med avsikt. Det är så fruktansvärt respektlöst gjort. Man tar lagen i egna händer.

Troligen trodde hundägaren med sällskap att paret inte var hemma, enligt mannen, och han är övertygad om att det var med avsikt.

– Visst kan det hända att lösa hundar kan springa in i en hage om de rymt. Men i det här fallet var det medvetet.

Mannen tror att det handlar om jägare som ville träna sin älghund inför den stundande jakten.

När paret ertappade hundägaren med sällskap, så ska de enligt mannens uppgifter, ha tagit ut hunden ur hagen och avlägsnat sig från platsen.

– De bad inte ens om ursäkt. Min flickvän har väntat på en sådan, men den har inte kommit. Därför har hon polisanmält händelsen under den gångna veckan.

Flickvännen känner sig överkörd, uppger mannen, och eftersom personerna i gruppen är kända för mannen har polisen fått signalement och identiteter på sällskapet.

– Folk tror inte att det är sant när vi berättar det här. Men det hände och det var inte roligt, säger mannen.

Den här typen av handlingar tillhör tack och lov inte vanligheterna. Björn Sundgren, Jägareförbundet, känner inte till den enskilda händelsen, men han reagerar starkt på den påstådda situationen.

– Inte acceptabelt. Det ger en dålig bild av jägarkåren och det är inget vi vill ha.

Sundgren säger att det finns flera aspekter som är förkastliga. Det finns enligt inte något jaktligt värde att agera på ett sådant sätt. Dessutom har älghunden släppts innan den tillåtna tiden för träning av älghund inför jakten.

– Det kan vara nog svårt under laglig tid. Hundar som springer in i hagar. Men det handlar om hur hundägaren agerar. Vi vill absolut inte ha sådant här. Det förvånar mig inte, om det hänt, att man polisanmält, säger Björn Sundgren.

Tider för jakt och jaktträning med hund

Jakthundar som är lämpade för respektive jaktändamål får användas av jakträttshavaren eller av annan person med jakträttshavarens medgivande vid tillåten jakt och vid jaktträning.

Älg: 21 augusti till 31 december eller den senare tidpunkt då jakten ska vara avslutad

Björn: 21 augusti: den tidpunkt Naturvårdsverket särskilt beslutar

Hjort: Rådjur - 1 oktober till 31 januari eller den tidigare tidpunkt då jakten ska vara avslutad

Vildsvin:1 augusti till 31 januari

Rödräv:21 augusti till 15 mars

Lodjur:1 februari till 31 mars eller den senare tidpunkt då jakten ska vara avslutad.

Grävling: Mårdhund – Tvättbjörn - 1 augusti till 31 januari

Annat vilt: 21 augusti till 28 (29) februari eller den tidigare tidpunkt då jakten ska vara avslutad

Källa: Jägareförbundet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa