Ja, litteraturfestivalen Bok & Vandring förför med sitt program och underbara inramning vid Hornavan i Jäckvik.
Det är andra året litteraturfestivalen anordnas och visst har besöksantalet ökat. Hur mycket kan arrangören Maria Söderberg inte svara på, men fler är det som samlats för att lyssna till författare, se på film och vandra i Pieljekaise nationalpark än i fjol.
Förra året gästades festivalen bland annat av både Linnea Axelsson och Stina Jackson. Båda hyllade författarskap, den förstnämnda senare Augustprisvinnare i den skönlitterära klassen för sitt samiska släktepos Ædnan. Och Maria Söderberg spår att någon av årets deltagare kan nå samma framgångar.
– Det känner jag på mig, säger hon.
Inbjudna författare detta år är bland annat Karin Smirnoff, Sigbjørn Skåden, Pia Mariana Raattamaa Visén, serieskaparen Mats Jonsson, deckarförfattaren Olivier Truc och Sara Lundberg som år 2017 vann Augustpriset för bilderboken " Fågeln i mig flyger vart den vill" men även filmskapare som Gunilla Bresky och Liselotte Wajstedt presenterar i ord och bild sina pågående projekt. Bresky om sin film om Sara Lidman som premiärvisas på Norrlandsoperan den 6 november tillsammans med en symfoniorkester och Wajstedt om sin film "Tystnaden i Sápmi" där hon följt tre unga kvinnor som alla utsatts för sexuella övergrepp.
– Tre enormt modiga kvinnor som ger röst åt ett strukturellt problem som inte bara finns i det samiska samhället, vilket metoo-rörelsen verkligen bevisat, menar hon.
Även den samiskspråkiga författaren Sigbjørn Skåden, som i år för första gången utkommit på svenska med romanen "Vaka över dem som sover", fokuserar på sexuella övergrepp i det samiska samhället. Han jobbade som gymnasielärare i Kautokeino 2004-2005 när en stor sexskandal briserade och som resulterade i att 18 män i Kautokeino dömdes 2006, bland dem en ledande lokalpolitiker, för övergrepp mot minderåriga flickor.
– Leastadianismen är stark och sexualitet diskuteras inte. Unga växer upp utan sexuell kompass och kännedom om rätt och fel. Därför har denna subkultur kunnat växa fram där äldre män är tillsammans med minderåriga flickor och det är inte unikt för Kautokeino, vilket bland annat visat sig i Tysfjord. Samtidigt talar vi om små, utsatta samhällen där det finns släktskap. Man anmäler inte, varför jag tror att mörkertalet är stort. Därför så viktigt att lyfta fram denna struktur i ljuset. Jag vill med min bok ta de unga samiska kvinnornas parti, säger han.
Ett författarskap som med råge uppfyller Maria Söderbergs intention om att låta publiken möta personer som har något viktigt att berätta. Ser redan framemot nästa år...