När kvicksilvret sjunker ner under 30 minusgrader tar norrbottningarna det oftast med jämnmod medan sörlänningarna påstår att deras tio minus känns minst lika kallt. Luftfuktigheten ska vara förklaringen till fenomenet. Men det stämmer inte enligt meteorologerna.
– Till viss del påverkar luftfuktigheten hur man upplever en temperatur men inte när det är kallt ute. Det är först vid plusgrader som luftfuktigheten påverkar hur vi påverkas av luftfuktigheten, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca till tidningen Metro.
Enligt SMHI är mängden vattenånga så låg vid minusgrader att den inte påverkar luftens värmeledningsförmåga.
Däremot har vinden en stor betydelse för hur temperaturen upplevs. Det tunna lager av varm luft som vi har närmast huden blåser bort och ersätts av kall luft som kyler ner oss vid blåst. För att 15 grader i Stockholm ska upplevas som kallare än minus 30 i Kiruna krävs det att det är helt vindstilla i Kiruna medan det blåser minst sju meter per sekund i Stockholm.
Hur vana vi är vid kyla har också betydelse. I Norrbotten kommer inte vintern som någon överraskning och vi har både kläder och skor som är lämpade för sträng kyla.