Vad hände med delfinen som försvann?

Det var ett märkligt namn men det var fansens namn. Då som nu. Men vad hände egentligen med delfinen som försvann?

Ishallen Delfinen som många minns den. Den klassiska Delfinenskylten hade flyttats från sin ursprungliga plats ovanför ingången och placerades vid ena hörnet av arenan.

Ishallen Delfinen som många minns den. Den klassiska Delfinenskylten hade flyttats från sin ursprungliga plats ovanför ingången och placerades vid ena hörnet av arenan.

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå kommun2019-10-16 11:05

Låt oss konstatera en sak först.

De mest inbitna hockeysupportrarna har aldrig accepterat att klassiska Delfinen fick ett sponsrat namn. Än i dag hänvisar vissa till Delfinen när de ska beskriva Luleå Hockeys hemmaarena.

Det är lätt att förstå.

I konkurrensen av mer eller mindre profillösa namn som Kempehallen, Gavlerinken och Rosenlundshallen stack Delfinen ut. Det var betong, det var plåt, det var kallt och det var helt enkelt väldigt underligt att döpa en hall till Delfinen. Delfiner är trots allt ytterst sällsynta djur i våra farvatten.

Namnet var lika knasigt som älskat.

Att det kom att heta Delfinen har att göra med att kvarteret helt enkelt, och precis lika ologiskt, heter Delfinen. 

Från 1970 tills arenan namnsponsrades 2002 bar ishallen sitt djuriska namn. Det enda sätt som djuret delfin gjorde sig påmind om var på den skylt som satt på fasaden. 

Med stora bokstäver gick att läsa: ISHALLEN. Därefter en avbild av en upplyst delfin på väg att hoppa.

Orginalskylten, som var placerad mitt ovanför entrén, restaurerades efter hand och placerades sedan till höger om ingången när fasaden gjordes om.

I dag en klassisk skylt som är norrbottnisk idrottsmemorabilia. Vi snackar här om Luleåfansens heliga graal.

Kan den finnas kvar? Kanske sparad av någon klarsynt som insåg dess nostalgiska värde? I alla fall den uppnosiga delfinen?

Norrbottens Media gav sig ut på delfinjakt i fruset vatten. 

Steg ett är att prata med folk som var med på den tid det begav sig när delfinen simmade vilse. Luleå Hockeys säljare Janne Dannberg, med många år i klubben och massor med kontakter, blir ett naturligt första steg för en delfinjägare.

Från en poolkant i Turkiet kommer han med följande tips: 

– Det kan vara så att kommunen har den – eller att den blev skrotad. Ring vaktmästarna hos oss, de kan veta. De har varit med länge, säger han.

Precis som Norrbottens Media, och ett antal fans gissar vi, är Janne Dannberg intresserad av vad som hände med skylten.

– Det vore jäkligt kul, säger han.

Peter Lundberg, driftschef på Coop Norrbotten Arena, var med på den tiden den plockades ned men han kan inte leda oss rakt till målet. Den finns inte kvar i något undanskymt förråd, det saken är klar. Däremot kan han leda oss till andra personer som möjligen har information om skyltens öde.

– Oj, den har jag inte hört ett ljud om någonsin. Men det var HÖ Allbygg som gjorde den sidan av byggnaden, säger Peter Lundberg.

Vad tror du hände med delfinen?

– Om jag ska komma med en gissning så åkte den i containern men jag hoppas jag har fel och att du hittar den.

Anders Lundholm var den som ledde arbetet för HÖ Allbyggs sida när arenan byggdes om.

– Jag har inget minne av den skylten eller att vi plockade ner den. Men jag kan kanske kolla med några som var med då, säger han och ber att få återkomma.

Beskedet är inte upplyftande. 

– Den är nog att ses som förbrukad. Möjligen att de på sopstationen tagit reda på den men det vet jag inget om, säger Anders Lundholm.

Tvärnit, alltså.

Vi gör ett sista försök att ta reda på vad som hände med delfinen. Kurt-Göran Jakobsson var hallchef på den tiden när loggan plockades ner och kanske kan han bringa klarhet i delfinens öde.

Han vill minnas att skylten faktiskt stod en tid på mark i arenan eller i närheten. Det är sista spåret.

Bokstäverna och delfinen var monterad på en ram men det gick att ta loss varje bokstav och delfinen.

– Den var gigantiskt stor. Bokstäverna var väl nästan en och en halv meter höga och den var lång, säger Kurt-Göran Jakobsson om skylten och fortsätter: 

– Det blev nog järnskrot av den.

Men helt säker är han inte. 

Kanske blev skylten skrotad och delfinen slaktad. Men kanske var det någon som insåg nostalgivärdet och tog reda på delfinen när den transporterades från sitt frusna hemmavatten. Kanske ligger den på en vind någonstans och väntar på att någon ska skruva upp den på lämplig plats. Varför inte i Coop Arena där den hade blivit en dyrkad delfin?

Vet du vad som till slut hände med skylten och delfinen ­– hör av dig till oss på Norrbottens Media.

Den restaurerade skylten stod en kort period på mark vid arenan i samband med ombyggnationen innan den sågs för sista gången. Här kompletterad med en tidstypisk digital skylt.
Den restaurerade skylten stod en kort period på mark vid arenan i samband med ombyggnationen innan den sågs för sista gången. Här kompletterad med en tidstypisk digital skylt.
Karta: Midgårdsvägen 4
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!