Vackra naturbilder från norr i nyutgiven fotobok

Marianne Westin är en rutinerad journalist som samarbetat med många fotografer genom åren. Men när Per Lundström kom in och visade sina norrskensbilder på redaktionen såg hon att de hade något alldeles extra. Nu har de gjort en bok tillsammans.

13 juni 2019 15:26

– Jag är ju gift med en fotograf och det är som att stora saker i mitt liv alltid har haft med fotografer att göra, säger Kuriren-journaisten Marianne Westein, född 1957, med ett leende.

Hon är den första att skriva under på talesättet att "en bild säger mer än tusen ord".

Boken som släpps på Norrbottens museum på lördag heter "Med öppna ögon – destination Nordkalotten" och ges ut av Black Island Books. Samtidigt är det vernissage för utställningen "Verk och vyer" som innehåller flera av Per Lundströms bilder.

Det handlar om fjäll, snö och kyla, renar, fåglar, rovdjur, friluftsliv, fiske och annat som hör den nordliga naturen till. Texterna som Marianne Westin har skrivit innehåller korta betraktelser och fakta om det hon ser på bilderna. Texterna finns sammanfattade på engelska.

– Jag är ju sådan att jag både vill roa och lära ut. Som journalist har man även ett folkbildande uppdrag, säger Marianne Westin som har arbetat i yrket i över 45 år.

Det var 2013 som Per Lundström, född 1985, från Luleå kom upp på redaktionen med sina vackra bilder. Till vardags arbetar han på mejeriet i Luleå, men allt sedan dess har han varit flitigt anlitad som vikarie och frilansfotograf i Mediehuset.

– Jag har alltid varit intresserad av naturen och tillbringat mycket tid på fjället. Min familj har stuga i Abisko och min pappa har varit fjällguide så han kan berätta om varenda fjälltopp, säger Per Lundström.

När han var yngre brukade han sitta i stugan och teckna, men när han köpte sin första systemkamera 2006 tog fotointresset över. Han har gått några kortare kurser, men är i övrigt självlärd.

– Det är svårt att tro när han säger att han inte har gått någon utbildning. Han har ett naturligt sinne för linjer, form och ljus, säger Marianne Westin.

Ända sedan första gången de träffades på redaktionen har hon sagt åt honom att han borde göra en fotobok. För nio månader sedan sa hon att nu skulle de inte vänta längre, utan helt enkelt sätta igång.

När Marianne Westin får välja en bild som ska vara med i tidningen tar hon en bild med Lapporten.

– Det är sällan man ser den så här nära, säger hon.

Per Lundström väljer en lappuggla på väg att ljudlöst dyka efter sitt byte. Förläggaren Peo Rask väljer en renhjord som rusar genom snön.

– Det är en sådan kraft och energi i den bilden, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Vallgårda